"Ką tik priimtas sprendimas nagrinėti", - BNS sakė KT pirmininko sekretoriato atstovė sakė Vaiva Minkevičienė.

Pasak jos, teismas trečiadienį šalies vadovės kreipimąsi nagrinės posėdyje, kuris prasidės 10 valandą.

Prezidentė, vadovaudamasi Konstitucija, Seimo rinkimų įstatymu bei atsižvelgdama į partijos „Tvarka ir teisingumas" skundą, kreipėsi į KT prašydama įvertinti precedento neturintį Seimo rinkimų atvejį Zarasų - Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Šalies vadovės teigimu, tik KT gali vertinti ir tirti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimus bei išaiškinti, ar nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, teigiama Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Pasak prezidentės, tai pirmas atvejis šalies istorijoje, kai Seimo rinkimų rezultatai yra pripažinti negaliojančiais jau pirmajame rinkimų ture, todėl KT išvada yra labai svarbi tolesnei demokratinės valstybės raidai.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą ir Konstitucinio Teismo išaiškinimus, kreiptis į KT su paklausimu dėl išvados, ar nebuvo pažeistas rinkimų įstatymas per Seimo narių rinkimus, galima tik dėl VRK patvirtintų galutinių Seimo rinkimų rezultatų.

VRK rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje pripažino negaliojančiais. Tai reiškia, kad balsavimas šioje apygardoje yra pasibaigęs ir bus organizuojami pakartotiniai rinkimai. Kitose apygardose, dėl kurių gauti skundai, rinkimai nėra pasibaigę, todėl kreiptis į KT nėra teisinio pagrindo, pranešė Prezidentūra.

D.Ulbinaitė: VRK sprendimus dėl Zarasų-Visagino gali vertinti tik KT

Prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė DELFI teigė, jog VRK sprendimų teisėtumą vertinti gali tik Konstitucinis Teismas, taigi dėl to ir nutarta kreiptis būtent į šią įstaigą. Esą dėl vienos apygardos kreiptasi todėl, kad joje vienintelėje rezultatai jau patvirtinti, t.y. anuliuoti.

„Zarasų-Visagino apygardoje VRK yra patvirtinti rezultatai. Dėl šito atvejo kreipėmės. Yra dar kitų skundų dėl kitų apygardų. Bet ten nėra VRK sprendimo dėl galutinių rinkimų rezultatų, rinkimai nepasibaigę. Dėl to nėra teisinio pagrindo (kreiptis į Konstitucinį Teismą – DELFI). O dėl to, ar buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas, ir VRK sprendimus vertinti gali tik Konstitucinis Teismas“, - sakė D. Ulbinaitė.

KT turi pateikti sprendimą per 72 valandas

KT Teisės departamento direktorius Kęstutis Jankauskas DELFI teigė, kad KT prezidentės kreipimąsi turi įvertinti ir galutinį sprendimą pateikti per 72 valandas nuo kreipimosi gavimo.

„Paprastai būna, kad prašymas yra ištiriamas, nustatoma, ar jis žinybingas, ar išlaikyti visi formalumai, tai šį kartą ir ištyrimas, ir galutinis verdiktas – buvo kokie rinkimų įstatymo pažeidimai, nebuvo – jau susiplaka į vieną krūvą, nes mes turime bendrą terminą. Tai jeigu šiandien ateitų prašymas, jis yra fiksuojamas ir mums yra skirtos 72 valandos duoti galutinį verdiktą“, - sakė K. Jankauskas.

„Tvarkiečiai“ skundžiasi VRK sprendimu anuliuoti rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino vienmandatėje. VRK rinkimus šioje apygardoje pripažino negaliojančiais dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo ir kitų pažeidimų, kuriais įtariamas Darbo partijos kandidatas Rimvydas Podolskis. Jis pirmajame ture užėmė antrąją vietą, nusileisdamas „tvarkiečių“ kandidatui Algimantui Dumbravai – būtent dėl to ši partija yra nepatenkinta VRK sprendimu anuliuoti rinkimų rezultatus.

VRK sprendimą apskundė ir LVAT

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis DELFI sakė, kad antradienį ryte VRK sprendimas buvo apskųstas ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), tačiau, jo teigimu, Prezidentūros teisininkai išaiškino, jog pagal Seimo rinkimų įstatymą kai rinkimų rezultatai patvirtinti – reikia kreiptis į KT, o kai dar nepatvirtinti – į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, „VRK sprendimai ar kita jos veika per 5 dienas po sprendimo priėmimo, bet ne vėliau kaip iki balsavimo pabaigos, gali būti apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui“.

Kai paskelbiami oficialūs rinkimų rezultatai, partijos ir kandidatai „VRK sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų“ gali apskųsti Seimui ar prezidentui. Tai turi būti padaroma ne vėliau nei per 24 valandas po to, kai paskelbiami oficialūs rinkimų rezultatai.

Tokiais atvejais Seimas ar prezidentas ne vėliau kaip per 48 valandas kreipiasi į KT su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.

LVAT nenagrinės "tvarkiečių" skundo

LVAT antradienį atsisakė nagrinėti partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovo A. Dumbravos skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino apygardoje.

"LVAT atsisakė priimti nagrinėti skundą dėl rinkimų rezultatų panaikinimo Zarasų-Visagino apygardoje", - BNS sakė LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

"Tvarkietis" A.Dumbrava, šioje apygardoje surinkęs daugiausiai balsų, į LVAT su skundu kreipėsi antradienį.

LVAT teisėjų kolegija nutartimi pabrėžė, kad rinkimų komisijų sprendimus, priimtus pasibaigus balsavimui, galima skųsti Seimui ar prezidentui.

Teismas konstatavo, kad pareiškėjo skundas šiuo konkrečiu atveju buvo paduotas pasibaigus balsavimui Zarasų–Visagino rinkimų apygardoje, todėl jis nėra priskirtinas nagrinėti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, tad teisėjų kolegija nutarė skundą atsisakyti priimti.

VRK sekmadienį pripažino negaliojančiais Seimo rinkimų pirmojo turo rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje. Nauji rinkimai šioje apygardoje turėtų būti skelbiami po pusės metų.

Pirmajame ture šioje rinkimų apygardoje daugiausiai balsų - 28,8 proc. balsų surinko "tvarkietis" A.Dumbrava, antrasis - 17,25 proc. surinkęs Darbo partijos atstovas R. Podolskis, kurį VRK yra pripažinusi dėl rinkėjų papirkinėjimo šiurkščiai pažeidus rinkimų įstatymą.

Darbo partijos taryba sustabdė R.Podolskio narystę partijoje.