Lietuvai paveldas – tai mūsų istorija, tai mūsų tapatybė, tai mūsų turtas. Tai mes patys. Ir mūsų požiūris į paveldą, kaip mes jį saugome – tai požiūris į mūsų valstybę. Ir tie, kurie žiūri į paveldą kaip į bet ką, kaip į nevertingą daiktą, tikrai, ko gero, ir patys atspindi tą požiūrį į save“, - žurnalistams antradienį sakė D. Grybauskaitė.

V. Uspaskichas yra sakęs, kad dvarai jam neberūpi – esą valstybė jam dvarus įbruko, o po to kliudė į juos investuoti. Esą dabar valstybė apleistus dvarus gali ir pasiimti.

D. Grybauskaitė pareiškė siūlysianti griežtinti bausmes už paveldo nepriežiūrą ir raginsianti Kultūros paveldo departamentą (KPD) griežčiau traktuoti tokius atvejus.

Lietuvoje turime beveik 800 vienetų sąraše paveldo, kurio niekas neprižiūri. Čia norėčiau kreiptis į KPD, kad jis griežčiau išieškotų baudas iš tų, kurie to paveldo neprižiūri. Na, o tai, ką aš galiu padaryti paveldo atžvilgiu – tai peržiūrėjau įstatymus, kurie prižiūri tą atsakomybės dalį ir šiandien pateikiau įstatymo pataisas, kurios suvienodins atsakomybę tarp privačių asmenų ir tarp įmonių. Ir pasiūlysiu padidinti baudas už paveldo nepriežiūrą. Ypač kai tai liečia juridinius asmenis“, - sakė prezidentė.

Liubavo dvarą ji vadino puikiu pavyzdžiu, kuomet į viena susilieja meilė kultūrai, paveldui ir Lietuvai.

V.Uspaskicho dvarai: