„Manau, turėtume grįžti prie šio klausimo, padėti į šalį ambicijas“, - interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius

Jis teigė, kad remdamasis asmenine patirtimi - dalyvavimu Sąjūdžio veikloje, neabejoja, jog V.Landsbergio indėlis atkuriant nepriklausomybę - labai svarus ir svarbus.

„Puikiai atsimenu dar 1989 metus, kada ir pats Sąjūdžio veikloje dalyvavau, ir 1990-uosius, 1991-uosius, tame mūsų Lietuvos istorijos laikotarpyje tikriausiai niekas negali paneigti, kad V.Landsbergis suvaidino nepaprastai svarbų vaidmenį. Po to kaip politikas buvo vertinamas, tai tą vertinimą pasako visuomenė balsuodama, rinkdama į atsakingas pareigas, bet už tą laikotarpį, manau, jis turi būti įvertintas, pripažintas ir turėtų būti įvertintas atsakingiau“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Raginimą iš naujo svarstyti Laisvės premijos skyrimą V.Landsbergiui premjeras buvo išplatinęs ir savaitgalį.

Praėjusią savaitę Seimas valdančiųjų balsais atmetė Laisvės premijos komisijos siūlymą premiją skirti V.Landsbergiui. Po šio sprendimo dauguma komisijos narių iš jos pasitraukė, komisija subyrėjo.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė teigia, kad iš naujo svarstyti Laisvės premijos skyrimą įmanoma tik tuo atveju, jei vėl pradės veikti komisija. Tačiau Seimo pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Gediminas Kirkilas teigia, kad naujam sprendimui priimti naujo komisijos teikimo nereikia, Seimas esą galėtų balsuoti dėl kiek paredaguoto buvusio nutarimo projekto.

Seimo opozicijos lyderis konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius teigia abejojantis, ar socialdemokratai įsiklausys į premjero raginimą ir pakeis savo nuomonę.

Vienas jų - Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas pareiškė nematąs priežasčių keisti skeptišką poziciją dėl premijos skyrimo V.Landsbergiui.