Kalbėdamas prieš Briuselyje vyksiantį Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą, ministras dar kartą patvirtino, kad dėl Rusijos veiksmų Krymo pusiasalyje Vakarai nesiims jokių karinių veiksmų.

Komentuodamas vizitą Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, J. Y. Le Drianas teigė vykstantis aptarti "galimos pagalbos stiprinant jų (Lenkijos ir Baltijos šalių, vert. past.) saugumą".

"Tai apims oro erdvės stebėjimo priemones ir NATO saugumo įsipareigojimų užtikrinimą šalims esant itin "trapioje" padėtyje", - kalbėjo prancūzas.

Ministro teigimu, egzistuoja tikimybė, kad ES lyderiai atšauks birželį Sočyje planuojamą Bendrijos ir Rusijos viršūnių susitikimą, kaip dalį naujų sankcijų prieš Maskvą dėl Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos.

J. Y. Le Driano teigimu Prancūzija nesvarstys išankstinio "Mistral" klasės laivų sandorio nutraukimo su Rusija, toks žingsnis gali būti žengtas nebent spalį, prieš pat perduodant vieną iš laivų Maskvai.

Prie Prancūzijos ambasados rengiamas protestas prieš karo laivų "Mistral" pardavimą rusams

Europos Vadovams Briuselyje diskutuojant apie sankcijas į Ukrainą įsiveržusiai Rusijai, penktadienio vidurdienį Vilniuje prie Prancūzijos ambasados rengiama protesto akcija prieš karo laivų "Mistral" pardavimą rusams.

Kaip teigė protesto akciją organizuojantis Seimo narys konservatorius Mantas Adomėnas, šia protesto akcija siekiama paskatinti prancūzus greičiau apsispręsti nutraukti laivų "Mistral" pardavimo Rusijai kontraktą "ir nemėginti sėdėti ant tvoros galvojant, į kurią pusę naudingiau nušokti".

Parlamentaras dėstė, kad tokie NATO sąjungininkės Prancūzijos gaminami laivai, patekę į Rusijos rankas, "galėtų būti panaudoti tiek prieš Baltijos šalis, tiek prieš Ukrainą, tiek prieš Gruziją".

"Manome, kad toks elgesys NATO valstybei yra absoliučiai neatleistinas, ir dabartinė karinė agresija prieš Krymą yra ženklas, kad reikia tokius kontraktus nutraukti", - sakė M. Adomėnas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas užsiminė, kad Prancūzija "galėtų svarstyti" atšaukti dviejų "Mistral" laivų pardavimą Rusijai, jeigu "Putinas tęs savo veiksmus". Jis taip pat pažymėjo, kad galimas sutarties atšaukimas būtų svarstomas tik kaip dalis "trečio lygio sankcijų".

"Dabar mes esame antrame lygyje", - patikslino jis, pažymėdamas, kad kontrakto nutraukimas "neigiamai paveiktų ir prancūzus", rašo tinklapis "Le Figaro.fr".

Rusai netruko pagrasyti prancūzams finansinėmis sankcijomis. Prancūzija turės sumokėti daugiau kaip 1,2 mlrd. eurų kompensaciją, jei nutrauks "Mistral" laivų statybos ir pristatymo kontraktus. Į šią sumą susidės dviejų "Mistral" laivų kontraktų suma ir sankcijos už laivų nepristatymą, neįvardytas Rusijos pareigūnas sakė agentūrai ARMS-TASS.

Kontraktas dėl "Mistral" laivų pardavimo Rusijai buvo pasirašytas 2011 metais, kuomet Prancūzijos prezidento pareigas dar ėjo dešinysis Nicolas Sarkozy. Centrinės ir Rytų Europos šalys nuo pat pradžių reiškė susirūpinimą, kad toks kontraktas gali atsisukti prieš NATO Aljansą.

Vienas Rusijos admirolas dar įpylė alyvos į ugnį savo pareiškimais, kad toks laivas per 2008 metų karą su Gruzija būtų leidęs Juodosios jūros laivynui įvykdyti savo misiją Gruzijoje per 40 minučių, o ne per 26 valandas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)