Politiniuose kuluaruose kalbama, kad šalies vadovė Dalia Grybauskaitė svarsto įvarius naujos valdžios sudarymo scenarijus po spalį vyksiančių Seimo rinkimų.

Rimtai tarp liberalų ir socialdemokratų svarstytas planas po rinkimų sudaryti koaliciją, atrodo, jau menkai tikėtinas arba liberalai jame nebeturėtų didelio politinio svorio.

Jeigu prezidentė nuspręstų užkirsti kelią į didžiąją valdžią „valstiečiams“, dabar šturmuojantiems reitingų viršūnes, kas tuomet sudarytų naują vyriausybę?

Keli įtakingi konservatoriai yra užsiminę, kad šalies vadovė neatmeta galimybės, kad būsimoje valdžioje dalyvautų konservatoriai. Bet kažin ar jie vieni Seime turės tiek balsų, kad galėtų prisiimti atsakomybę formuoti valdančiąją daugumą?

Todėl gali tekti vėl prisiminti istorinį 2K (Gedimino Kirkilo ir Andriaus Kubiliaus sąjunga) projektą, egzistavusį mažumos vyriausybės laikais, kai socialdemokratų ministrų kabinetą palaikė konservatoriai. O gal šių metų rudenį 2K galėtų tapti jau nebe mažumos, o daugumos vyriausybe?

Istorinis 2K projektas gyvavo metus

„2K yra ir išliks. Bus įrašytas ir į šiuolaikinės Lietuvos istoriją. Tokių kalbų paneigti tikrai negalėčiau“, – sakė buvęs konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

2006 m. vasarą, kai mažumos vyriausybės premjeru tapo socialdemokratas G. Kirkilas, tarp socialdemokratų ir konservatorių metams buvo pasirašytas susitarimas, kad pastarieji Seime parems G. Kirkilo ministrų kabineto sprendimus.

G. Kirkilas premjero poste pakeitė tuometinį socialdemokratų lyderį, buvusį prezidentą Algirdą Brazauską. Šis atsistatydino jo ministrų kabinetą palikus Darbo partijos atstovams. Tuo metu A. Brazauskas siekė, kad jį poste pakeistų buvęs finansų ir susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis.

„Bet jam Seime nepavyko pelnyti konservatorių paramos, o man pavyko su jais susitarti, todėl ir dirbome kaip vaivorykštės koalicija“, – prisiminė G. Kirkilas.

Tuo metu buvo kalbama, kad pirmą kartą Seime vaivorykštinė koalicija sudaryta tik todėl, kad A. Kubiliaus ir G. Kirkilo santykiai buvo draugiški, nors jie šeimomis ir nedraugavo, ir kartu teniso nežaidė.

G. Landsbergis „vaivorykštės“ nenori

Abu šiemet dešimtmetį minėsiančio 2K projekto architektai dabar sutartinai sakė, jog šiuo metu būtų per anksti svarstyti panašų naujos valdžios sudarymo scenarijų.

G. Kirkilas abejojo, ar socialdemokratai entuziastingai sutiktų vaivorykštės koalicijos idėją, bet tokios galimybės kategoriškai ir neatmetė. Panašiai kalbėjo ir A. Kubilius.

„Per anksti apie tai kalbėti, bet iššūkių akivaizdoje, kaip 2006 m., manau, konservatoriai elgtųsi vadovaudamiesi Lietuvos strateginiais tikslais, o ne principu „myliu-nemyliu“, – teigė A. Kubilius.
Gabrielius Landsbergis

Tačiau konservatorių lyderio postą iš jo perėmęs Gabrielius Landsbergis laikosi kur kas kategoriškesnės nuostatos: „Vertindami augantį rinkėjų pasitikėjimą mūsų bendruomene, tikimės, kad po Seimo rinkimų būsime pagrindine politine jėga, formuosiančia naująją koaliciją ir būsimąją vyriausybę. Viliamės, kad mūsų tradiciniai partneriai liberalai susidoros su kilusiais skaidrumo bei pasitikėjimo iššūkiais ir suformuosime naująją daugumą centro dešinės partijų pagrindu.“