Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, padėjimo sukčiauti ir dokumentų klastojimo taip pat pateikti Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos gydytojai oftalmologei D.M. bei Šiaulių centro poliklinikos šeimos gydytojai E.M. Jos įtariamos padėjusios V.Račienei apgaule įgyti teisę į neva netekto darbingumo pensijos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos išmokas, ketvirtadienį pranešė ikiteisminį tyrimą atlikusi Šiaulių apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Pareigūnų teigimu, pagal šių gydytojų parengtus medicininius dokumentus bei išvadas Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Kauno 5-ojo teritorinio skyriaus komisija V.Račienei nustatė tikrovės neatitinkantį 90 proc. netekto darbingumo lygį ir specialiuosius nuolatinius slaugos poreikius neterminuotam laikui.

STT pareigūnai per ikiteisminį tyrimą nustatė, kad V.Račienė galbūt nepagrįstai, apgaule savo naudai nuo 2010 metų iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyriaus ir iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos gavo daugiau kaip 17 tūkst. eurų išmokų dėl jai nustatyto neįgalumo – neva abiejų akių lėtinių nepagydomų ligų bei didelių regėjimo funkcijų sutrikimų.

„Ikiteisminį tyrimą apsunkino aplinkybė, kad Lietuvoje nėra medicininės įrangos, kuri objektyviai padėtų nustatyti asmens regėjimo aštrumo agravaciją (ligos simuliaciją)“, - rašoma STT ir prokuratūros pranešime.

Tačiau įtarimai V.Račienei buvo pateikti gavus Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Akių ligų centro ir Kauno klinikų Akių ligų klinikos specialistų – oftalmologų išvadas. Jose konstatuota, kad moteriai nėra diagnozuotų nepagydomų didelių regėjimo funkcijų sutrikimų, o ankstesnės regėjimo sutrikimų diagnozės yra neteisingos.

Šiemet rugsėjo 21 dieną Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Sprendimų kontrolės skyrius panaikino šiaulietei anksčiau nustatytą neįgalumą ir specialiuosius poreikius.

Visos trys kaltinamosios kaltę neigia, joms gresianti griežčiausia bausmė - laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.