"Lietuvoje įvyko rinkimai, jie baigėsi, galime konstatuoti, kad tai buvo demokratiniai rinkimai, skaidresni nei 2012 metais , pažeidimų sumažėjo trigubai. Rinkėjų valia lėmė esminius pokyčius Lietuvos politiniame žemėlapyje, gerokai keisis Seimo veidas, ateina 81 naujas veidas. Daugiausiai mandatų gavo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o tai yra didžiausia atsakomybės našta. Kartu su laimėjimu visada ateina atsakomybė. Todėl formuoti valdančiąją koaliciją turėtų būtent toks aiškus laimėtojas", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė teigė nespėliosianti, kokios politinės jėgos bus valdančiojoje koalicijoje: „Aš tikrai nespėliosiu. Galimybes turi daugelis politinių jėgų, bet absoliuti dauguma yra valstiečių rankose ir jie turi tą privilegiją pradėti burti daugumą. Kitaip nuviltume labai daugelį mūsų piliečių, žmonės pasitikėjo, reiškiasi ši politinė jėga ir turėtų formuoti daugumą.“

D. Grybauskaitė nedaugžodžiavo ir apie būsimą premjerą: „Viskas priklausys nuo koalicijos Kol kas matau atvirumą ir norą kalbėtis, mes tarsimės, koks premjeras būtų geriausias Lietuvai. Partijos laimėtojos turi pačios susitarti ir tik tokia koalicija galėtų išsilaikyti visą kadenciją. “

Paklausta, kokie reikalavimai bus keliami ministrams, prezidentė teigė, kad kaip visuomet – svarbiausia yra skaidrumas: „Konkrečiai dabar per anksti kalbėtis apie konkrečias pavardes. Aš tikiuosi, kad nauja koalicija supras konstitucinį balansą, skiriant ministrus prezidento galimybės daryti įtaką yra didesnės, reikalavimai yra: skaidrumas, atsakomybė ir profesionalumas, kaip visuomet.“

Pirmiausia D. Grybauskaitė pirmadienį priėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderius Ramūną Karbauskį ir Saulių Skvernelį.

R. Karbauskis tvirtino, kad prezidentė gerbia LVŽS teisę sudaryti koaliciją. „Jokios kalbos apie tai, kaip ji mato koaliciją, nebuvo, kalbėjomės apie tai, kad koaliciją reikės sudaryti ir mes turime iniciatyvos teisę. Prezidentė mūsų teisę gerbia“, – kalbėjo R. Karbauskis, pridūręs, kad jaučia „absoliutų“ prezidentės pasitikėjimą.

LVŽS sąrašo lyderis S. Skvernelis aiškino, kad jų partija turi žmonių įpareigojimą pradėti derybas dėl galimų koalicijų. „Mes kalbėjome apskritai apie politinę sistemą, apie tai, kas įvyko, koks žmonių pasirinkimas, nekalbant apie konkrečius kandidatus“, – į klausimą, ar prezidentė vienodai įvertino galimus koalicijos partnerius, socialdemokratus ir konservatorius, atsakė S. Skvernelis.

Iškart po LVŽS, D. Grybauskaitė priėmė Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovus.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė turėjęs „racionalų pokalbį“. „Situaciją matome panašiai – ji nėra paprasta, nėra lengva, lengvų sprendimų nenusimato“, – pareiškė G. Landsberhis.

Partijos lyderis pakartojo, kad derybos negali vykti dviem frontais – valstiečiai turi pasirinkti, su kuo nori dirbti.

LVŽS formaliai iškovojo 54 mandatus Seime, bet priskaičiavus du save išsikėlusiuosius, kurie save sieja su partijos sąrašu, mandatų yra 56. TS-LKD iškovojo 31 mandatą.

Remiantis Konstitucija, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Tai reiškia, kad Vyriausybės formavime aktyviai dalyvaus ir prezidentė D. Grybauskaitė.