Situacija pasikartoja nebe pirmą kartą

Kartenos gyventojus ištiko šokas – šią savaitę jų artimųjų kapus niokoja ištirpęs įšalas. Kartenos bendruomenės pirmininkas Marius Meškauskas paaiškino, dėl kokių priežasčių susidarė tokia situacija.

„Ten yra kalva ir sniegas tirpstantis. Kadangi dar nebuvo įšalas iš žemės išėjęs, tai tiesiog bėgantis vanduo subėgo į kapines. Kadangi internete sklando informacija, kad tai atsitiko pirmą kartą, noriu patikslinti, kad tai nėra pirmas kartas ir tai, šiuo atveju, atsitiko dėl nepriežiūros“, – teigė jis.

Pašnekovas įvardijo, kas nebuvo padaryta ir kaip nebuvo pasiruošta tokioms tragedijoms.

„Aš nenorėčiau kažko kaltinti aplaidumu, ne toks buvo mūsų siekis, bet tiesiog aš labai džiaugiuosi, kad šiandien realiai pajudėjo tie darbai ne žodiniai, bet iš tikrųjų yra ir ekskavatorius, kuris jau kasa griovį, kuris susiduria su keliuku, kuris veda į kapines. Dar yra likę iš sovietų laikų melioracijos griovys šiek tiek aukščiau, tai norėtume atkreipti dėmesį, kad tas griovys irgi būtų sutvarkytas. Realiai, ta problema šiuose kapuose turėtų išsispręsti, nes tiesiog eilę metų buvo nieko nedaroma, o dabar yra labai liūdna ir labai gaila, kad tenka matyti tokius vaizdus“, – teigė M. Meškauskas.

Anot jo, anksčiau pagalbos dėl šios problemos taip pat buvo kreiptasi.

„Aš konkrečiai tik vakar pats pirmą kartą tą pamačiau, bet man ir anksčiau yra siuntę filmuotą medžiagą, tad tikrai galiu patvirtinti, kad tai vyksta ne pirmą kartą. Liudininkai sakė, kad daugiau yra buvę. Konkrečiai, kiekvienas kiemas turėtų turėti savo šeimininką, kuriam visos problemos yra žinomos. Kartais mes pasigendame Kartenoje, kad mes neturime to šeimininko, bet, šiuo atveju, kaip sakiau, nenoriu nieko kaltinti ir tik džiugu, kad buvo sureaguota“, – teigė M. Meškauskas.

Dėl to jis skyrė padėką valdžios atstovams.

„Noriu padėkoti ir seniūnei, ir Kretingos rajono merui, kuris susisiekė su darbininkais, kurie dirba. Džiugu, kad buvo atkreiptas dėmesys, bet neturėjo būti laukta iki tokio lygio“, – teigė pašnekovas.

Artimiausiu metu galimybės laidoti nebus

Kaip teigė M. Meškauskas, nors kapinės yra veikiančios, vis dėlto, dabar vykdyti laidotuvių proceso – neįmanoma.

„Turbūt, kad būtų vienintelis variantas arba po šarvojimo salės velionį vežti sudeginti ir tada kažkaip pasidėjus urną laukti geresnių laikų, arba – net neįsivaizduoju. Šioje vietoje laidoti neįmanoma“, – teigė jis.

Anot pašnekovo, šiuo metu sugadintų kapaviečių taip pat yra.

„Sugadintų kapų yra gana nemažai ir praktiškai kiekvieno kapo tvarkymas turbūt kainuos nuo 600 iki 800 eurų. Iš kieno kišenės tai bus daroma – tai jau ne mano kompetencijoje“, – tvirtino M. Meškauskas.

Jis atkreipė dėmesį ir į dar vieną svarbų dalyką.

„Aš noriu atkreipti dėmesį, kad šalia šitų kapų yra padarytos ir naujos kapinės, kuriose yra suvežtas, norint iškelti, netinkamas gruntas. Galbūt ne grunte esmė, bet ten, šalia esančiose naujose kapinėse, nėra absoliučiai padaryta jokio drenažo ir, jeigu šiose kapinėse, kurios vakar filmuotos, kažkas jau galėtų vykti – naujose kapinėse, jeigu reikėtų karstą šiandien ar po kelių dienų įleisti – tai būtų neįmanoma, kadangi duobkasiai atsisako ir duobes kasti, nes tiesiog iškasta duobė tuoj pat užgriūna“, – teigė M. Meškauskas.

Taigi, pasak pašnekovo, problemą reikia spręsti čia ir dabar.

„Noriu atkreipti valdžios dėmesį, nors jau ir ne kartą buvo sakyta, kad būtų ten kažkas realiai daroma, nes dabar pas mus ir ne tik pas mus rajone yra svarstomi rajonų biudžetai. Gal bus atkreiptas dėmesys ir sutvarkyta tuo pačiu problema ir naujose kapinėse. Dar kartą sakau – ten artimiausią savaitę nebus įmanoma iškasti duobės“, – teigė M. Meškauskas.

Visą pokalbį rasite LNK žiniose:

Kretingos meras tikina, kad Kartenos kapinės sutvarkytos: potvynis buvo seniūnijos klaida

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius tikina, kad šią savaitę apsemtos Kartenos kapinės jau sutvarkytos. Pasak jo, dėl stichinės nelaimės kalta seniūnija, kuri padarytą žalą turės kompensuoti gyventojams.

„Tą pačią dieną, kelių valandų bėgyje, buvo viskas sutvarkyta.

Gyventojams yra padaryta minimali žala. Pats apžiūrėjau, kai kurie kapai tikrai yra pažeisti, įgriuvos yra“, – Eltai teigė A. Kalnius.

„Suformuota bus užduotis seniūnijai, kad gyventojams kompensuotų, nes čia seniūnijos klaida buvo padaryta. Kanalai, kurie turėjo būti prižiūrėti, nebuvo prižiūrėti“, – pridūrė jis.

Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė nesutinka su mero kritika.

„Jeigu atrodo, kad seniūnija atsakinga už potvynius, stichines nelaimes, kurios yra neplanuotos, tai turbūt taip, seniūnija kalta. Mano požiūriu, nei vienas žmogus neturi galios valdyti gamtos stichijas“, – Eltai sakė seniūnė.

ELTA primena, kad šią savaitę buvo apsemtos Kartenos miestelio kapinės.

Kaip ketvirtadienį Eltai teigė A. Putvinienė, tokia situacija seniūnijoje nutiko pirmą kartą.