Didžiausia koalicijos partija – socialdemokratai – euro klausimu nekelia jokių abejonių. Tačiau tikėtina, kad lemiamu metu socdemai ir vėl negalės apsieiti be opozicijos palaikymo.

V. Tomaševskis: per didelė rizika

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis DELFI teigė nepalaikantis euro įvedimo kitais metais. Politikas kartoja manąs, kad tai Lietuvai „per didelė rizika“.

„Mes atitinkam Mastrichto kriterijus, bet yra labai neramu euro zonoje. Yapč Pietų valstybėse. Ten visi rodikliai labai prasti. Gali taip atsitikti, kad mes būsime rėmėjais tų šalių ekonomikų. Būtų labai blogai. (…) Labai didelė rizika. Labai didelė rizika. Gerai, jeigu ten krizę pavyks pažaboti. Bet kas gali užtikrinti, kad pavyks?“ - nuogąstavo V. Tomaševskis.

„Gali būti ir daug sunkumų. Visų pirma, eiliniam piliečiui“, - pridūrė jis.

Paklaustas, ar LLRA gali ryžtis politiniams demaršams dėl euro, pašnekovas teigė to inicijuoti neketinantis – esą jeigu reikės, galutiniai sprendimai bus priimti socdemų, liberalų ir konservatorių balsais.

„Nebus balsų stokos šitam sprendimui, kadangi konservatoriai ir liberalai abiem rankomis balsuos už“, - įsitikinęs V. Tomaševskis.

Pasak jo, keliamos diskusijos dėl euro „tik stiprina koaliciją“. „Jeigu visi panašiai galvoja, kartais atsitinka taip, kad paaiškėja po kurio laiko, kad sprendimai buvo nelabai pasverti“, - teigė LLRA lyderis.

V. Uspaskichas norėtų referendumo

Į Europos Parlamentą grįžtantis Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas DELFI teigė visą laiką palaikęs euro įvedimą Lietuvoje.

„Apie euro įvedimą pas mane nuo įstojimo į Europos Sąjungą buvo vienintelė nuomonė – aiški ir suprantama. Kad eurą reikia įvesti kuo skubiau. (…) Aš visą laiką balsavau už. Skirtumo nėra (kada įvesti eurą – DELFI). Galima buvo ir prieš 10 metų įvesti, su stojimu į ES“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

Vis dėlto politikas apgailestauja, kad nebus referendumo euro įvedimo klausimu – esą tai būtų leidę Lietuvos žmonėms geriau paaiškinti, kokios permainos laukia įvedus bendrąją Europos Sąjungos valiutą.

„Būtų referendumas – tai diskusijų būtų daugiau. Ir aš esu įsitikinęs, kad žmonės palaikytų eurą“, - teigė V. Uspaskichas.

P. Gražulis: „tvarkiečiai“ maišto nekels

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis taip pat neslepia nepasitenkinimo dėl taip ir nesurengto referendumo.

„Konstitucijoje pasakyta, kad svarbiausius sprendimus priima tauta – referendumu. Tai nacionalinės valiutos atsisakymas ir euro įvedimas yra vienas svarbiausių dalykų. Mes siūlėme, kad būtų referendumas. Deja, valdančioji dauguma tą mūsų nutarimą atmetė, tai idėjai nepritarė – ir pati valdžia, Vyriausybė, Seimas, nusprendė be tautos valios, - sakė P. Gražulis, veikiausiai turėdamas omeny euro klausimu vieningą frontą laikančius socdemus, konservatorius ir liberalus. - Manau, kad mes neturim bijoti tautos ir turime gerbti Konstituciją.“

Kaip ir LLRA lyderis, P. Gražulis nežada kelti politinių bangų koalicijoje dėl euro klausimo. „Tikrai ne“, - patikino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (399)