Kaip rašė Delfi, Molėtų pašonėje tyvuliuojančio Luokesų ežero pakrantėje – sujudimas. Miške atsirado nedidelis namas, į ežerą ištįso lieptas, praretėjo miškas, o miško paklotę pakeitė žalia veja. Tačiau paaiškėjo, kad ne viskas padaryta turint leidimus.

Miške statybos draudžiamos

Molėtų rajone, Paluokesos kaime, esančios Aplinkkelio gatvės sklypas atsiremia į istoriškai svarbų Luokesų ežerą. Jo dydis – 32677 ha. Pagrindinė naudojimo paskirtis – žemės ūkio. Žemės sklypo naudojimo būdas – kiti žemės ūkio paskirties žemės sklypai.

Iš 32677 ha žemės sklypo žemės ūkio naudmenų plotas sudaro 12384 ha. Tačiau didžiausia sklypo dalis yra miško žemė – 19571 ha. Ir čia reikia pabrėžti, kad miške statybos yra draudžiamos.

Taip pat šiame sklype stovi dar sovietmečiu – 1975 m. – pastatyta pirtis. Tačiau šis nedidelis statinys gerokai nutolęs nuo ežero.

Registrų centro duomenimis, sklypas ir pirtis priklauso Kęstučiui Šėžai.

Žurnalistams apsilankius ežero pakrantėje, pastebėjome, kad miške atsirado nedidelis namas. Miškas gerokai praretintas, o mišo paklotę pakeitė pjaunama žalia veja.

Statinį reikės nugriauti

Delfi apie statinį ant ežero kranto pranešus Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, ši pradėjo tyrimą.

Spalio mėnesį VTPSI atstovė Rasa Kėkštienė informavo, kad tyrimas jau baigtas. Inspektoriai nustatė rimtus pažeidimus ir įpareigojo pastato savininką jį nugriauti.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

„Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Rytų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamentas 2022-09-22 atliko patikrinimą Molėtų r. sav., Luokesos sen., Paluokesos k., Aplinkkelio g. 121I K. Š. priklausančiame žemės sklype. Statytojas pateikė miškotvarkos projektą, pagal kurį leidžiama įrengti penkias stogines.

Tačiau patikrinimo metu nustatyta, kad sklype yra pastatytas pastatas, kurio statyba miško žemėje negalima. Statytojui buvo surašytas privalomas nurodymas pašalinti pažeidimus (nugriauti žemės sklype pastatytą I grupės nesudėtingąjį statinį su uždara terasa ir sutvarkyti statybvietę) iki 2023-04-23.

Pagal statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ 4.6 papunktį stoginė – žmonėms ar daiktams pridengti nuo kritulių ir saulės skirtas inžinerinis statinys, kurį sudaro stogas ant stulpų (gali būti su galinėmis sienomis ar be jų); stoginė gali būti atskiras statinys ar kito statinio priestatas. Statybos įstatymo 2 straipsnio 37 ir 41 dalyse pateiktos sąvokos: atitinkamai pastatas – apdengtas stogu statinys, kurio didžiausią dalį sudaro patalpos; patalpa – sienomis ir kitomis atitvaromis apribota statinio erdvė“, – informavo R. Kėkštienė.

Aplinkosaugininkai užfiksavo pažeidimų

Taip pat ežere užfiksavome ir lieptą. Ir čia reikia priminti, kad norint ežere įrengti lieptą reikia gauti ir Nacionalinės žemės tarnybos leidimą. NŽT atstovas Ruslanas Golubovas teigė, kad tokio leidimo nėra.

„Informuoju, kad šiam lieptui NŽT nėra išdavusi leidimo. Dėl šio atvejo atliksime patikrinimą“, – nurodė R. Golubovas.

Jau publikavus straipsnį į Delfi klausimus atsakymus pateikė Nacionalinės žemės tarnybos atstovas R. Golubovas. Jis nurodė, kad patikrinimas jau atliktas. Liepto statytojas bus įpareigotas jį pašalinti.

„Atlikus patikrinimą užfiksuota, kad lieptas yra pastatytas Luokesų ežere. Lieptas yra pastatytas be leidimų, todėl asmuo bus įpareigotas pašalinti pastatytą lieptą“, - teigė R. Golubovas.

Delfi su klausimais kreipėsi į Valstybinę miškų tarnybą. Jos paklausėme, ar šiame sklype buvo išduota kokių nors leidimų kirsti mišką.

VMT atstovas Ūdrys Staselka nurodė, kad leidimas išduotas 2019 m. „Jūsų minimai valdai leidimas kirsti mišką išduotas 2019-10-22 vykdyti kraštovaizdžio formavimo kirtimus. Leista kirsti juodalksnius ir beržus“, – teigė Ū. Staselka.

Patikrinimą vietoje jau atliko Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento pareigūnai.

„Panevėžio miškų kontrolės skyrius <...> 2022-08-26 atliko apžiūrą privačiame žemės sklype, kurio unikalus Nr. 4400-2792-1395, esančiame Molėtų r. sav., Luokesos sen., Paluokesos k. Atlikus sklypo apžiūrą nustatyta, kad prie pranešimo pridėtų nuotraukų ir pranešimo aprašyme minima gretima privati valda, kurios unikalus Nr. 4400-4159-2750.

Atlikus valdos, kurios unikalus Nr. 4400-4159-2750 patikrinimą nustatyta, kad Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Valstybinė miškų tarnyba yra išdavusi leidimą kirsti mišką privataus miško savininkui, atliekant kraštovaizdžio formavimo kirtimus. Kitos ūkinės priemonės privačioje miško valdoje vykdytos vadovaujantis vidinės miškotvarkos projektu.

Pagal pranešime pateiktą informaciją sklype, kurio unikalus Nr. 4400-2792-1395, esančiame Molėtų r. sav., Luokesos sen., Paluokesos k. apžiūros metu nustatytas miško išteklių naudojimo pažeidimas, savavališkai miško žemėje įrengiant suoliukus su laužaviete, dėl pažeidimo bus vykdomas tolimesnis tyrimas. Sklype, kurio unikalus Nr. 4400-4159-2750 miškų išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimų nenustatyta“, – Delfi informavo Miškų kontrolės departamento direktorius Tadeušas Ablačinskis (Tadeuš Ablačinskij).

Delfi ieškojo būdų, kaip susisiekti su sklypo savininku, tačiau viešojoje erdvėje nepavyko rasti jo kontaktų. Todėl kreipėmės per feisbuko paskyrą. Vis dėlto į siųstus klausimus atsakymų negavome.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)