Lietuvoje pensija siekia vos daugiau nei trečdalį vidutinio atlyginimo.

Nors Lietuvoje kiekvieną pensininką išlaiko 2,1 dirbančio žmogaus, kaip ir daugelyje Vidurio Europos šalių, senatvės pensijos ir vidutinės algos (neišskaičiavus mokesčių) santykis yra gerokai prastesnis.

Pensininkams Lietuvoje kiekvienas dirbantis mokesčių pavidalu atiduoda vidutiniškai 18 proc. algos. Tai – tiek pat, kiek Latvijoje, šiek tiek mažiau nei Estijoje ir iki dviejų kartų mažiau nei daugumoje Vidurio Europos šalių.

Lenkijoje, kur kiekvieną pensininką išlaiko beveik tiek pat dirbančių žmonių kaip ir Lietuvoje, pensininkams tenka trečdaliu didesnė darbininkų algos dalis. Todėl pensija šioje šalyje sudaro 54 proc. dirbančių algos, o ne 37 proc., kaip Lietuvoje.

Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys Lietuvos atotrūkį aiškina tuo, kad nemažai socialinių mokesčių suryja įvairios išmokos: nuo vadinamųjų socialinių pašalpų ir motinystės išmokų iki bedarbio išmokų ir našlių pensijų.

Draudiko nuomone, Lietuvoje pensijos yra sąmoningai suvienodinamos ir apribojamos, kad liktų lėšų kitoms socialinėms išlaidoms.