Vilniaus pakraštyje įsikūrusioje „Aro“ bazėje rinktinės 20-mečio proga ketvirtadienį buvo surengtos parodomosios pratybos, kurias stebėjo Policijos departamento vadovai ir didelis būrys žurnalistų.

Kovotojai šturmavo autobusą, kuriame, pagal scenarijų, buvo įkaitus paėmę teroristai. „Aro“ šturmuotojai veikė greitai: prie autobuso privažiavo šarvuotis, greta nugriaudėjo sprogimas, o tuo pačiu metu iš kitos pusės puolę kovotojai, akimirksniu išdaužę arba specialiais užtaisais išsprogdinę keletą langų, įsiveržė į vidų.

Paskui buvo vaduojami įkaitai daugiaaukščiame pastate. Nuo penkiaaukščio stogo virvėmis nusileidę kovotojai specialiu užtaisu išsprogdino ketvirtojo aukšto langą ir per jį įsiveržė į vidų.

Rinktinėje – apie 150 pareigūnų

Didesnioji „Aro“ pareigūnų dalis – šturmuotojai. Jų yra 80-90. Kiti – išminuotojai, derybininkai ir jų asistentai, psichologas, pareigūnai, kaupiantys bei analizuojantys informaciją, susijusią su terorizmu, ir kt.

Rinktinė aprūpinta moderniais ginklais, turi geros įrangos. Tačiau, pasak vado, ginklai ir įranga nuolat tobulėja, „Arui“ reiktų atnaujinti kai kuriuos dalykus, tačiau to neleidžia smarkiai sumažintas policijos biudžetas.

Pasak V. Grabausko, „Aro“ vyrai nuolat dalyvauja kovinėse operacijose, pavyzdžiui, pernai jų pagalbos sulaikant nusikaltėlius arba išminuojant sprogmenis prireikė 206 kartus. Sudėtingiausios – įkaitų vadavimo operacijos. Per 20 metų nežuvo nė vienas įkaitas – visos jų išlaisvinimo operacijos buvo sėkmingos, kai kurių iš jų metu nusikaltėliai buvo nušauti.

Viena sudėtingiausių operacijų rinktinės istorijoje V. Grabauskas vadina ieškomiausio Lietuvos nusikaltėlio Romo Zamolsko bendrininko Virgilijaus Savickio įkaitų išvadavimą. Tai įvyko beveik prieš dešimtmetį Panevėžyje. Vietos policininkams persekiojant tuodu nusikaltėlius R. Zamolskui pavyko pabėgti, o V. Savickis įkaitais paėmė paauglį bei pagyvenusią moterį ir užsidarė jos bute. Operaciją apsunkino tai, kad buto šeimininkė sirgo sunkia liga ir todėl atvykę „Aro“ pareigūnai negalėjo naudoti kai kurių efektyvių priemonių. Bet galų gale V. Savickis buvo nukautas, įkaitai išlaisvinti.

Rinktinė „Aras“ yra ATLAS – Europos Sąjungos valstybių antiteroristinių padalinių organizacijos – narė. Įstojus į šią organizaciją, rinktinė gavo teisę veikti ne tik Lietuvos teritorijoje, bet ir užsienyje, jei pagalbos paprašytų kita ATLAS priklausanti tarnyba. Taip pat ir Lietuva dabar gali prašyti antiteroristinių ES padalinių pagalbos, jei pritrūktų savo pajėgumų. Iki šiol „Aro“ pagalbos užsienio valstybė prašė vieną kartą – rinktinės pareigūnai padėjo kolegoms Estijoje, kai toje šalyje vyko NATO viršūnių susitikimas.

Apie rastus sprogmenis pranešama nuolat

Policija ir kariuomenė yra nuo seno pasidalijusios aptinkamus sprogmenis: kariuomenės išminuotojai neutralizuoja nuo karų likusias bombas ir kt., o „Aro“ - visus kitus.

Rinktinės išminuotojai turi specialų robotą. Tačiau, pasak pareigūnų, robotas negali pakeisti žmogaus, tai tik pagalbinė priemonė. Neseniai išminuotojai gavo dar vieną labai reikalingą įrenginį – už ES lėšas įsigytas sprogmenų gabenimo konteineris. Automobilio priekaboje sumontuotame hermetiškai užsidarančiame įrenginyje į saugią vietą galima gabenti ne tik įprastus sprogmenis, bet ir cheminį, biologinį ginklą, vadinamąsias „nešvarias“ (radioaktyvias) bombas. Šis konteineris atlaiko 5 kilogramų trotilo užtaiso sprogimą.

Dažnai išminuotojams tenka vykti ir į melagingus iškvietimus. Apie neva užminuotus pastatus dažniausiai praneša vaikai ir neblaivūs asmenys.

Pastaruoju metu tokių pranešimų šiek tiek sumažėję. Pasak V. Grabausko, apie užminuotas mokyklas itin dažnai pranešinėdavo vaikai, norėdami išvengti kontrolinio ar pan. Rinktinės vadas juokėsi pasakodamas apie vieną labai teisingai pasielgusį mokyklos direktorių – dėl melagingo pranešimo nutrauktas pamokas jis perkėlė į šeštadienį ir tuo nepatenkinti vaikai greitai patys surado „teroristą“.

Moterų „Are“ nėra

Rinktinės pareigūnai gauna ne ką didesnes algas nei paprasti policininkai, nors darbas ne tik itin pavojingas, bet ir verčiantis budėti nuolat: vakarais ir naktimis budi nedidelė grupė pareigūnų, bet dar dalis privalo būti pasirengusi bet kuriuo paros metu prisistatyti į bazę taip greit, kad telefonu gavę įsakymą po valandos jau galėtų išvykti į užduotį. Visiems kitiems, nebudintiems rinktinės pareigūnams, leidžiama reaguoti kiek lėčiau: nuo įsakymo gavimo iki išvykimo iš bazės – 3 valandos.

Todėl labai daug norinčiųjų čia tarnauti nėra. Juolab, kad atranka prasideda nuo intelekto testo – iškart atkrenta didesnioji dalis pretendentų. Pavyzdžiui, per paskutinę atranką iš 37 pretendentų pirminiame etape, po intelekto testo liko tik 7. Tik praėjus šį testą leidžiama dalyvauti tolesnėje atrankoje, kur tikrinamos fizinės ir psichologinės savybės.

Rinktinėje tarnauja vien tik vyrai. Moterims čia nenumatytos jokios lengvatos – reikalavimai visiems vienodi. V. Grabauskas pasakojo, kad moterys yra teiravęsi apie galimybę tapti snaiperėmis. Tačiau nė viena jų iki šiol nėra atvykusi į atranką.