Atstovės teigimu, kai kuriose vietovėse net naktį temperatūra gali nenukristi žemiau 20 laipsnių šilumos, ypač prie jūros, o tai jau vadinama tropinėmis naktimis.

„Stichinė kaitra vyrauja tada, kada tris dienas iš eilės temperatūra pasiekia ir viršija 30 laipsnių. Būtent toks karštis artimiausiomis dienomis įsivyraus didesnėje šalies dalyje, o jo atsitraukimo nenumatoma net ir kitos savaitės pradžioje“, – priminė ji.

A. Lapinskaitės teigimu, šeštadienį danguje didesnių permainų nenumatoma – dangus bus giedras. Dvelks nesmarkus pietinių krypčių vėjas. Naktį temperatūra sieks 15–20 laipsnių šilumos.

„Dienos metu karštis vėl bus intensyvus ir sieks 28–32, vietomis 33 laipsnius. Vilniuje ir Šiauliuose bus apie 29, Kaune ir Panevėžyje apie 30 laipsnių karščio. Klaipėdoje vyraus 28 laipsnių temperatūra.

Sekmadienio naktis bus šilta, vyraus 16–21 laipsnio šiluma. Dienos metu kai kur gali pasirodyti vienas kitas debesis, sugriaudėti perkūnija, tačiau kritulių tikimybė maža. Išsilaikys 28–33 laipsnių karštis.

Vilniuje bus apie 29, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje apie 30–31 laipsnį karščio. Klaipėdoje oras įkais iki 28 laipsnių“, – prognozavo atstovė.

Pasak A. Lapinskaitės, remiantis dabartiniais duomenimis, tiek pirmadienį, tiek antradienį karščio banga nesitrauks, bus tvanku.

„Sunkiai atsigaivinsime naktimis, o dienomis temperatūra vėl svyruos apie 30 laipsnių. Visgi, dienomis jau dažniau gali pasirodyti perkūnijos ir trumpalaikio lietaus debesys. Ypač apie savaitės vidurį, apie Jonines. Tuo metu karštis keletu laipsnių atslūgs, vis nušniokš vasariškas lietus, lydimas perkūnijų.

Kad ir kaip tokia vasara viliotų laukan, visgi, vertėtų pasisaugoti. Galima ne tik nudegti saulėje, bet gauti šilumos ar saulės smūgį. Būtina gerti pakankamai vandens, vengti sunkaus fizinio darbo, nebūti ilgai lauke kaitriausiomis dienos valandomis. Ypatingo dėmesio tokiomis karštomis dienomis turėtų sulaukti mažamečiai vaikai ir senoliai, kurie yra itin jautrūs dideliems karščiams“, – įspėjo ji.

Gismeteo.lt atstovė priminė, poilsio dienomis laiką leidžiant gamtoje taip pat vertėtų įsidėmėti, kad didėja miškų gaisringumas, tad gamtoje su ugnimi reikėtų elgtis ypač atsargiai.

„Saugokite save ir artimuosius, bei nelikite abejingi ir aplinkiniams, kuriems dėl tokių karščių gali sustreikuoti sveikata. Jūsų staigi reakcija gali padėti išsaugoti žmogaus gyvybę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)