Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos Priežiūros komitetas K. Uoką galbūt imsis svarstyti po žodinio frakcijos seniūno Jurgio Razmos paskatinimo, o frakcijos Etikos komisija tokių planų kol kas neturi.

Galbūt svarstys, galbūt ne

Pirmadienį DELFI ėmusis domėtis, ar K. Uokos elgesį ketina apsvarstyti parlamentaro partijos etikos sargai, TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius teigė kol kas nematąs pagrindo politiko elgesio svarstymams.

„Žiūrėsime pagal situaciją... Išsiaiškinsime situaciją, tada pažiūrėsime. Jeigu bus kokių nors rimtų kaltinimų, tada mes įvertinsime“, - sakė partijos atstovas.

Pasiteiravus, ar teiginys apie konkrečius kaltinimus, reiškia, kad bus laukiama teisėsaugos institucijų veiksmų, A. Andriuškevičius sakė, jog turi būti „tikrai pagrįstų dokumentuotų faktų“, kad Seimo narys „tikrai kažką pažeidė“.

„O jeigu dokumentuotų faktų nėra, o tik žurnalistų kalbos, tai tikrai nieko nedarysim“, - teigė Priežiūros komiteto vadovas, patikinęs, kad į komitetą būtinai kas nors turi kreiptis, o savo iniciatyva politiko elgesį jis svarstys nebent tik tuomet, kai „tikrai bus akivaizdu“.

Tuo metu TS-LKD frakcijos seniūnas J. Razma, paklaustas, ar išties Priežiūros komitetas negali svarstyti partijos nario elgsenos, pasipiktino: „Tegul tik neapsimeta“.

„Na na na, tegul neapsimeta, kad jie savo iniciatyva nieko negali, tai aš pasiaiškinsiu su jais, kodėl jie tokie drovūs. Gali persiskaityti spaudą ir tai yra pagrindas reagavimui. Jų pareiga aiškintis, ar viskas taip ir buvo, kaip aprašyta spaudoje ir tada formuluoti vertinimus. Jeigu jiems reikia formalaus postūmio, aš tą postūmį galėsiu duoti, nes aiškinti privalu“, - DELFI teigė J. Razma.

Pokalbiui tebesitęsiant politikas teigė, jog pas jį kaip tik užėjo Priežiūros komiteto pirmininkas A. Andriuškevičius ir J. Razma iškart žodžiu jam susakė besikreipiąs į komitetą, prašydamas apsvarstyti K. Uokos elgesį.

Petras Gražulis
Petras Gražulis
Kazimieras Uokas ir Petras Gražulis
Kazimieras Uoka

P.Luomanas: R.Žilinskas apgavo – sakė į eiseną neisiąs, o ėjo

TS-LKD partijos frakcijos Etikos komisijos pirmininkas Petras Luomanas, klausiamas, ar jo vadovaujami etikos sargai imsis svarstyti K. Uokos elgesį, teigė, jog visos aplinkybės yra labai neaiškios ir į klausimą tiesiai neatsakė.

„Pagal paskutinius duomenis, jau pasibaigus mitingui, kai buvo nustatytass laikas, vienoje pusėje stovėjo du Seimo nariai, ponia Aušrinė Marija Pavilionienė ir Rokas Žilinskas, o kitoje pusėje buvo pajungta elektra... Jeigu jie (K. Uoka ir P. Gražulis – DELFI) būtų ėję, jie būtų nukentėję nuo elektros šoko. Tada kyla klausimas, kodėl pasibaigus mitingui šitie žmonės dar nebuvo įleidžiami? O dėl paties elgesio aš nežinau visų detalių, kas išprovokavo ir panašiai“, - sakė politikas.

DELFI primena, kad vaizdo reportažuose yra užfiksuota, kaip P. Gražulis ir K. Uoka peržengia policijos užkardas, prieš tai įspėję, kad eitynėms leidimas duotas iki 14.30 val., todėl jie neva privalo būti įleidžiami į renginio teritoriją.

Pasiteiravus, ar Etikos komisijos priedermė nėra išsiaiškinti visas šias aplinkybes, komisijos pirmininkas sutiko su tokia galimybe, bet svarstė, kad galbūt jo frakcijos kolega K. Uoka ir „tvarkietis“ P. Gražulis galėjo būti išprovokuoti.

„Gal tie žmonės taip pat buvo išprovokuoti, taip negalima vienareikšmiškai vertinti“, - svarstė P. Luomanas.

Politikas taip pat teigė, kad, pavyzdžiui, eitynėse dalyvavęs homoseksualios orientacijos neslepiantis Seimo narys Rokas Žilinskas apgavo visus iš pradžių teigęs, kad į gėjų, lesbiečių ir jiems prijaučiančių renginį neis.

„Televizijos laidoje jis sakė nedalyvausiąs parade“, - piktinosi P. Luomanas, bet patikslinus, kad R. Žilinsko elgesiui policijos pareigūnai priekaištų neturi, o K. Uokai turi, Etikos komisijos pirmininkas sakė pasmerkti kolegos iš anksto tikrai nenorįs – esą reikia išsiaiškinti „kai kurias detales“, nors neatsakė į klausimą, ar jo vadovaujama Etikos komisija apskritai imsis šio klausimo.

V.Mazuronis: pasirinkta protesto prieš homoseksualus forma – gera

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis sakė, kad frakcija tikrai nesvarstys P. Gražulio elgesio.

Frakcijos seniūnas sako informacijos apie P. Gražulio elgseną neturįs ir tai esą nėra frakcijos reikalas.

„Žmonės, kurie nepritaria tokioms eitynėms, o tokių yra trys ketvirtadaliai, manau, kad jie tokiu nepritarimu gina arba bando parodyti savo vertybes – tradicinę, šeimą, istoriją, religiją. Tai taip aš ir vertinu tą visą situaciją“, - DELFI teigė V. Mazuronis.

„Čia, manau, kad forma yra neatskiriama nuo turinio“, - pridūrė politikas.

Pasitikslinus, ar P. Gražulio pasirinkta protesto prieš homoseksualų eitynes forma jam atrodo tikrai deranti prie neva ginamų tradicinių vertybių turinio, V. Mazuronis sakė neturįs jokios informacijos ir pasiūlė policijai pačiai pateikti filmuotą medžiagą.

„Forma, kuria vieni ar kiti žmonės reiškia vienas ar kitas emocijas, priklauso nuo jų charakterio, nuo kitų dalykų“, - reziumavo „tvarkietis“.

DELFI primena, kad šeštadienį pasibaigus homoseksualų eitynėms „Už lygybę“ P. Gražulis ir K. Uoka pirmieji perlipo per policijos pastatytas užkardas, nors policijos pareigūnai per megafoną pranešė, kad tvoros bus nuimtos tuomet, kai eitynėms nepritarianti minia pradės skirstytis.

Politikai šaukė, kad leidimas renginiui yra duotas tik iki 14.30 val., todėl esą jie privalo būti įleidžiami į teritoriją, kurioje vyko eitynės.

Apie 15 val., pasak liudininkų, įpykęs P. Gražulis puolė prie eitynių dalyvius išvežančio autobuso. Kai jį bandė sutramdyti policininkas, Seimo narys jį pargriovė ant žemės.