Pasak "Pagalbos moterims linijos" darbuotojų, nors jau veikia Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas ir vis daugiau moterų ryžtasi kreiptis į policiją bei priimti specializuotos pagalbos centrų pagalbą, tačiau, kaip rodo praktika, moterys bijo kreiptis, jei nėra fizinės prievartos, o dominuoja psichologinis smurtas.

"Visuomenėje vis dar gajus mitas, kad skriaudžiama moteris visada gali išeiti, pasitraukti nuo skriaudėjo. Tačiau daugeliui moterų jų partneriai nuolat grasina jas surasti ir nužudyti, jei jos išeis iš namų. Jie grasina nužudyti vaikus arba nusižudyti patys. Moterys tiki šiais grasinimais, ir tai suprantama, nes kaip rodo statistika, pats pavojingiausias laikas yra tada, kai moteris palieka namus arba ruošiasi tai padaryti. Šiuo metu daugiausiai žmogžudysčių įvyksta buityje. Baimė - tai stipriausias faktorius, kuris neleidžia moteriai ryžtingai spręsti šeimos problemų", - teigia psichologė, "Pagalbos moterims linijos" projektų vadovė Aušrinė Krikščionaitienė.

Pasak jos, yra ir kitų priežasčių, dėl kurių moterys nepalieka smurtaujančių partnerių - dažnai juos sieja intymūs prisirišimo jausmai, bendri vaikai, buitis, turtas. "Smurtaujantys partneriai dažnai patys nesusigaudo savyje, nemoka atpažinti savo agresyvių impulsų. Kai kurie smurtauja ne visą laiką, o po kiekvieno įvykio atsiprašinėja ir žada pasikeisti. Esant tokiems santykiams moterys yra linkusios prisiminti gerąjį laikotarpį ir pamiršti arba sumenkinti blogąjį. Kai smurtą stiprina alkoholis, narkotikai ar sveikatos problemos, moterys dažnai tiki, kad smurtas liautųsi, jeigu jos pajėgtų išspręsti šias problemas", - teigia psichologė.

Kaip pastebima, vis daugiau moterų sugeba nutraukti santykius su smurtaujančiais partneriais, tačiau tai susiję su nemažomis išlaidomis ir praradimais - ekonominio saugumo, namų ir turto, pažįstamos aplinkos. "Tai nėra lengvi sprendimai. Todėl nenuostabu, kad dauguma moterų kelis kartus išeina ir sugrįžta pas smurtautoją su viltimi arba iš baimės. Imtis pokyčių dar sunkiau, kai moteris yra ekonomiškai priklausoma, neturi darbo, kai gali tikėtis tik minimalios algos ar socialinės pašalpos. Lietuvoje vienišai moteriai su vaikais beveik neįmanoma susirasti būsto. "Pagalbos moterims linija" nuolat sulaukia tokių skambučių", - sako A. Krikščionaitienė.

Primenama, kad "Pagalbos moterims linija" teikia emocinę paramą moterims, kurios savo gyvenime susiduria su įvairiais sunkumais ir skaudžiais išgyvenimais. Pagrindinis "Pagalbos moterims linijos" tikslas - suteikti emocinę paramą tuo metu, kada moteriai jos labiausiai reikia, padedant įveikti psichologinę krizę, informuojant apie kitas pagalbos galimybes. Tuo tikslu "Pagalbos moterims linija" prailgino darbo laiką savaitgaliais ir švenčių dienomis. Šiuo metu emocinė parama teikiama nemokamu telefonu 8 800 66366 kasdien nuo 10.00 iki 21.00 val.