Greitai priimtas sprendimas, kad VRK vadovės veikloje nėra nieko įtartino, sukėlė didžiulį opozicinių partijų lyderių nepasitenkinimą Seimo pirmininko nesavarankiškumu ir, politikų nuomone, siaurų „valstiečių“ interesų gynimu.

Ir nors dalį kritikos strėlių Seimo pirmininkas „džentelmeniškai“ atitraukė nuo L. Matjošaitytės, panašu, kad VRK kilęs skandalas gali plėtotis į kur kas gilesnę krizę. Opozicijos politikai neatmeta galimybės, kad bus pareikštas bendras nepasitikėjimas VRK pirmininke.

Nors toks V. Pranckiečio atsakymas opozicinių partijų lyderių nenustebino, tai sukėlė nemažą susirūpinimą dėl procesų, kurie neigiamai gali paveikti demokratinius procesus šalyje.

Anot Seimo opozicijoje esančių partijų vadovų, vienašališkas Seimo pirmininko verdiktas rodo augančią „Agrokoncerno“ įtaką šalies politikoje. Pasak opozicijos politikų, VRK po truputį tampa „valstiečių“ politinės įtakos didinimo įrankiu.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas Seimo pirmininko pareiškimą įvertino kaip Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ ir „valstiečių“ interesų gynimą. Liberalo nuomone, vienas iš valstybės vadovų demonstruoja dvigubus, amoralius standartus.

Eugenijus Gentvilas

„Iš esmės daroma viskas, kad nepaaiškėtų, jog Ramūno Karbauskio ir „valstiečių“ rinkimų kampaniją rėmė juridinis asmuo „Agrokoncernas“, išleidęs šitiems reikalams galimai iki milijono eurų. Tai yra aiški situacija“, - akcentavo E. Gentvilas.

Laura Matjošaitytė kartu su Vincentu Vobolevičiumi, matyt, yra tinkamas instrumentas dangstyti „valstiečių“ ir traukti kitų galimas nuodėmes“, - kalbėjo liberalas.

E. Gentvilo nuomone, Seimo pirmininkas elgėsi ne tik nesąžiningai, tačiau ir nesavarankiškai. Pasak jo, panašu, kad antras asmuo valstybėje yra užvaldytas R. Karbauskio ir „valstiečių“ interesų.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis taip pat teigė matąs realią grėsmę valstybei. „Valstiečiai“, perimdami sau institucijas, demokratines ir demokratiją užtikrinančias institucijas, grasina patiems valstybės pamatams“, - kalbėjo politikas, pridurdamas, kad, jei nebus imtasi veiksmų, vieną dieną Lietuvos piliečiai atsibus „Agrokoncerno“ valdomoje valstybėje.

G. Landsbergio nuomone, Seimo pirmininkas užėmė aiškią poziciją ginti VRK pirmininkę, nepaisant to, kad ji savo veiksmais yra susijusi su „valstiečiais“.

Gabrielius Landsbergis

„Tikrai leidžiu sau manyti, kad ji gina „valstiečius“. Seimo pirmininkas savo poelgiu tik parodo, kad tai yra viena komanda“, - kalbėjo G. Landsbergis, Vyriausiąją rinkimų komisiją pervadindamas „valstiečių“ rinkimų komisija“.

Tuo tarpu partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigė nekaltinantis L. Matjošaitytės. Jo nuomone, VRK pirmininkė yra užspausta į kampą V. Pranckiečio, kuris ir davė, anot R. Žemaitaičio, visus nurodymus, kaip elgtis su „paslėptu“ tyrimu.

„Laurai Matjošaitytei yra daromas milžiniškas spaudimas iš Viktoro Pranckiečio“, - kalbėjo R. Žemaitaitis, pabrėždamas, kad, jo nuomone, VRK pirmininkė galiausiai prisipažins, kokius nurodymus jai davė V. Pranckietis ir R. Karbauskis.

Remigijus Žemaitaitis

R. Žemaitaitis, apibendrindamas Seimo Pirmininko pareikštą verdiktą, teigė, kad V. Pranckietis, prieš įvertindamas VRK pirmininkės darbą, turėjo pakviesti opozicinių frakcijų atstovus pasikalbėti. Kadangi to nebuvo, akcentavo politikas, tai tik parodo, koks šališkas ir nesąžiningas yra Seimo pirmininkas.

Opozicijoje esantys politikai tikino, kad, siekiant VRK veiklos skaidrumo, išnaudos visas teisines ir politines priemones. G. Landsbergis neatmetė galimybės, kad bus pareikštas bendras nepasitikėjimas VRK pirmininke.

Opozicijos partijų nepasitenkinimas kilo, kai paaiškėjo, kad L. Matjošaitytė neteikė komisijai svarstyti klausimų, susijusių su paslėpta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politine reklama.

Į kilusias diskusijas sureagavo ir Prezidentė. Ketvirtadienį Dalia Grybauskaitė, komentuodama kilusias diskusijas dėl VRK, ragino išsklaidyti visas kylančias abejones ir užtikrinti skaidrumą. Opozicijoje esančios frakcijos, taip pat abejodamos Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės veiklos skaidrumu, kreipėsi į Seimo Pirmininką V. Pranckietį, ragindamos L. Matjošaitytę trauktis iš pareigų.

Trečiadienį G. Landsbergis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl L. Matjošaitytės galimai nusikalstamos veikos. Politikas prašė atlikti tyrimą bei nustatyti, ar L. Matjošaitytė, siekdama naudos sau - tapti VRK pirmininke - mainais į nominaciją ir didžiausios valdančiosios LVŽS frakcijos palaikymą jos kandidatūrai, galimai neįsipareigojo nuslėpti R. Karbauskiui ir LVŽS nepalankų tyrimą bei VRK išvadą.