Turimais duomenimis, iš įvykio vietos sužeistasis išgabentas kariniu sraigtasparniu į Bagramo karo ligoninę.

Karininko artimuosius apie įvykį informavo Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brg. gen. Vilmantas Tamošaitis.

„Sraigtasparnis vykdė skrydį iš Kabulo tarptautinio oro uosto bazės į misijos „Tvirta parama“ vadavietę. Tai labai netikėta ir sukrečianti žinia mums ir mūsų kolegoms, artimiesiems. Lietuvos karininkas gydomas Bagramo karo ligoninėje Afganistane,“ – informuoja brg. gen. V. Tamošaitis.

Apie sužeidimų pobūdį medikai informacijos kol kas neteikia, tačiau pirminiais duomenimis, Lietuvos karininkas po įvykio buvo sąmoningas.

Jungtinis štabas pranešė, kad sraigtasparnis „sudužo per incidentą, nesusijusį su priešo veikla“ sekmadienį apie 16 val. 15 min. vietos (14 val. 45 min. Lietuvos) laiku Kabule esančios NATO mokymo misijos „Tvirta parama“ (Resolute Support), apmokančios afganų saugumo pajėgas, štabo Kabule teritorijoje.

Misijos pranešime sakoma, kad visi žuvusieji ir sužeistieji yra NATO kariai, bet jų pilietybė neįvardijama.

Sraigtasparnis, leisdamasis NATO bazėje, veikiausiai kliudė stebėjimo balioną, sakė tą incidentą matęs afganų apsaugininkas Najibullah (Nadžibula).

Orlaivis „kliudė saugumo baliono, kabojusio virš bazės, lyną. Atrodo, kad lynas apsivijo sraigtasparnio sraigtą“, aiškino jis. Najibullah sakė, kad sraigtasparnis nukrito, o iš tos vietos pakilo juodi dūmai.

Kitas sraigtasparnis apskrido tą teritoriją 3–4 kartus, o vėliau nusileido netoliese esančiame oro uoste, pridūrė apsaugininkas.

JAV armijos pulkininkas Brianas Tribusas, JAV ir NATO pajėgų Afganistane atstovas, sakė, kad incidentas su Aljanso orlaiviu, susijęs su stebėjimo balionu, įvyko „šalie (misijos) „Tvirta parama“ bazės“ Kabulo centre. Per tą incidentą stebėjimo balionas buvo nuplėštas nuo tvirtinimo vietos, pridūrė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

NATO kovinė misija Afganistane baigėsi praeitų metų pabaigoje, bet apie 12 tūkst. karių, daugiausiai amerikiečių, liko toje šalyje, vykdant misiją „Tvirta parama“, daugiausiai sutelkta į afganų saugumo pajėgų mokymus.

Šiuo metu Afganistane misijoje „Tvirta parama“ tarnauja apie 20 Lietuvos karių, iš kurių dauguma Kabule, taip pat Herate ir Kandahare, nurodo Krašto apsaugos ministerija.