„Pastaruoju metu matėme, kad pasisakymai vis labiau aštrėja, jie tampa abipusiai. Paprašiau kolegų nebeeskaluoti situacijos, pasistengti ją stabilizuoti pradžioje, o vėliau ir dvišaliu pagrindu grįžti prie normalaus dialogo, pasistengti žiūrėti į šį klausimą konstruktyviai“, – LNK televizijai pirmadienį teigė G. Nausėda, Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos paraštėse susitikęs tiek su Lenkijos, tiek su Ukrainos prezidentu.

Lietuvos vadovo teigimu, Vakarai šiuo konfliktu nėra suinteresuoti.
„Visi norime to paties – Ukrainos kiek galima greitesnės pergalės kare prieš Rusiją. Kas suinteresuotas konfliktu? Vienintelis subjektas – Rusijos Federacija. Na, galbūt dar Baltarusija, bet aš jos nebetraktuoju atskirai“, – sakė Lietuvos prezidentas.

ELTA primena, kad Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis praėjusią savaitę pareiškė, jog nebeginkluos Ukrainos ir dėmesį skirs savo pačios gynybinėms reikmėms.Visgi kitą dieną Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda patikino, kad jo pasisakymas buvo neteisingai suprastas.

Aštrėjant ginčui dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, Lenkija išsikvietė Ukrainos ambasadorių, norėdama išreikšti jam protestą dėl prezidento Volodymyro Zelenskio komentarų Jungtinėse Tautose, kai Ukrainos lyderis pareiškė, kad kai kurios šalys tik apsimeta, jog palaiko Kyjivą. Tai įžeidė Varšuvą, kuri yra viena ištikimiausių Ukrainos rėmėjų nuo pat Rusijos visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasarį.

Įtampą tarp Varšuvos ir Kyjivo pakurstė Lenkijos sprendimas uždrausti grūdų importą iš Ukrainos. Varšuva tokį žingsnį žengė siekdama apsaugoti lenkų ūkininkus.

Grūdai Lenkijoje yra jautri tema, šalies kitą mėnesį laukiant rinkimams. Dabartinė dešiniojo sparno Vyriausybė turi didelį regionų, kuriuose verčiamasi ūkininkavimu, palaikymą.

Europos Komisija (EK) šių metų gegužę buvo sutikusi apriboti grūdų eksportą į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją, siekiant apsaugoti ūkininkus, kurie tvirtino, kad atitinkamas importas vietos rinkose numuša kainas. Priėmus šį sprendimą maisto produktai toliau tranzitu keliaudavo pro šių šalių teritoriją, tačiau nebebuvo parduodami vietos rinkoje.

Nors prieš kelias savaites EK nurodė, kad stabdo importo draudimą, Lenkija, Vengrija ir Slovakija iš karto paskelbė, jog tam priešinsis. Kyjivas savo ruožtu į tai reagavo pranešdamas, kad pateiks skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją