Konkursui, kurį organizavo Lietuvos architektų sąjunga ir viešoji įstaiga "Modernaus meno centras", iš viso pateikti 62 darbai, bet penki iš jų, komisijos sprendimu, nebuvo vertinami, nes buvo pristatyti pavėluotai.

Naują meno muziejų Vilniuje siūloma statyti dešiniajame Neries krante. Miesto savivaldybė šioje teritorijoje rengia detalųjį planą, kuriame ir bus formuojamas sklypas visuomeninės paskirties pastatui.

Anot konkurso organizatorių, naujas muziejus kartu su Nacionaline dailės galerija ir kitais Neries pakrantėje išsidėsčiusiais muziejais galėtų tapti sostinės meno krantine.

Darbai buvo vertinami pagal tris svarbiausius kriterijus. Siekiama, kad muziejaus pastatas harmoningai įsilietų į dešiniąją Neries krantinę, natūraliai derėtų su Nacionaline dailės galerija, kitais krantinės pastatais ir landšaftu.

Anot organizatorių, taip pat svarbu, kad pastatas būtų funkcionalus, kad jame veiksiantis muziejus galėtų atlikti sostinės kultūros ir šeimų laisvalaikio traukos centro funkciją. Trečias kriterijus - architektūrinės idėjos meninė raiška, jos originalumas.

Lietuvos architektų sąjungos vicepirmininkas Tadas Balčiūnas sako, kad šis projektas įgyvendinamas iš privačių lėšų ir su taip pat Neries krantinėje planuotu Guggenheimo muziejaus projektu jokių sąsajų neturi.

"Absoliučiai jokių - kreipėsi į mus privatus asmuo, lietuvis, savo verslą kažkur pardavęs, daug pinigų uždirbęs, ir jo sumanymas toks - jis nori sukaupti kolekciją lietuvių dailininkų nuo 1960 metų, kadangi Nacionalinė dailės galerija turi kolekciją iki 1960 metų, pastatyti Modernaus meno centrą, ten eksponuoti savo kolekciją ir po to viską padovanoti Vilniaus miestui", - BNS sakė T.Balčiūnas.

Artimiausiu metu kiekvienam finalininkui bus pateiktos vertinimo komisijos, ekspertų pastabos ir skirti keli mėnesiai architektūriniams pasiūlymams tobulinti. Konkurso nugalėtoją planuojama paskelbti gegužės mėnesį.

Konkurso prizinis fondas - 130 tūkst. litų. Pirmosios vietos laimėtojui bus skirta 50 tūkst. litų.

Modernus meno muziejus būtų statomas iš privačių ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Muziejui taip pat būtų padovanota viešosios įstaigos "Modernaus meno centras" kaupiama unikali Lietuvos meno nuo 1960 metų kolekcija, kurioje yra apie 1500 garsių Lietuvos kūrėjų darbų.