ESBO Specialiosios stebėjimo misijos veiklos tikslas - rinkti informaciją ir pranešti ESBO Nuolatinei tarybai apie saugumo situaciją, incidentus ir ESBO įsipareigojimų pažeidimus, skatinti dialogą tarp etninių grupių siekiant normalizuoti situaciją.

Lietuva šių metų birželio mėnesį ESBO Specialiosios stebėjimo misijos veiklai finansuoti jau skyrė 172,26 tūkst. litų (50 tūkst. eurų). Be finansinio indėlio, Lietuva į Specialią stebėjimo misiją delegavo 5 ekspertus. Šiuo metu misijoje dirba 2 ekspertai iš Lietuvos.

ESBO kreipėsi į dalyvaujančias valstybes papildomų įnašų, kad galėtų išplėsti Specialiosios stebėjimo misijos veiklą ir sustiprinti jos pajėgumus. Papildomo finansavimo poreikis sudaro 30,8 mln. eurų. Į šią problemą sureagavo dauguma Europos Sąjungos valstybių, įskaitant Lenkiją, Estiją, Latviją, kurios atitinkamai papildomai skyrė 100 tūkst., 40 tūkst. ir 20 tūkst. eurų.

Užsienio reikalų ministerija taip pat skyrė 69 056 litų (20 tūkst. eurų) savanorišką įnašą Jungtinių Tautų žmogaus teisių stebėjimo misijai Ukrainoje.

Šių metų kovo mėnesį Ukrainoje dislokuota misija periodiškai rengia išsamias ir nepriklausomas ataskaitas apie žmogaus teisių situaciją Ukrainoje, įskaitant ir Krymą, ir teikia konsultacijas Ukrainos Vyriausybei.

Misijos tikslas - prisidėti prie Ukrainoje įgyvendinamų reformų, kuriomis siekiama užtikrinti valdžios atskaitingumą, žodžio laisvę, teisę organizuoti viešus susibūrimus, mažinti korupciją ir pan.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)