Visu sunkios ligos metu prie rašytojo budėjo 82 metų jo sesuo Janina Girš. Sunkiai taip pat šiuo metu serga I. Mero žmona Frida Meras.

Žydų kilmės prozininkas ir scenaristas Icchokas Meras gimė 1934 m. spalio 8 d. Kelmėje. 1941 m. vasarą I. Mero žydai tėvai Jehuda ir Miriam Merai buvo sušaudyti. Icchokas liko gyvas, užaugo žemaičių valstiečių šeimoje. 1958 m. baigė Kauno politechnikos instituto Elektrotechnikos fakultetą, dirbo inžinieriumi.

Iš Lietuvos I. Meras išvyko 1972 m. „Kai emigravau, Lietuvoje buvau išbrauktas iš rašytojų sąrašų, o lietuvių išeivija priėmė į savo glėbį“, - iki šiol prisimena rašytojas.

Nepaisant to, kad sovietinė nomenklatūra buvo sudariusi sąlygas pamiršti I. Merą, jo kūriniai buvo spausdinami Amerikoje, nepamiršo jo menininkai ir Lietuvoje.

Icchokas Meras, jmuseum.lt nuotr.
Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. I. Merui teko paragauti ir diplomato duonos. Kol Izraelyje nebuvo įsteigta mūsų šalies ambasada, jam buvo patikėti konsuliniai reikalai.

I. Mero kūriniai išversti į estų, hebrajų, rusų, ispanų, vokiečių, prancūzų, latvių, norvegų, gruzinų, lenkų, bulgarų, čekų, tadžikų, anglų, danų, olandų, turkų kalbas.

Debiutavo apsakymų knyga „Geltonas lopas“ (1960), Lietuvoje išleido novelių rinkinį „Žemė visada gyva“ (1963), apsakymų rinkinį „Senas fontanas“ (1971), romanus „Lygiosios trunka akimirką“ (1963), „Ant ko laikosi pasaulis“ (1965) ir „Mėnulio savaitė“ (1971).

1973 metais I. Merui buvo paskirta Izraelio valstybės prezidento Zalmano Šazaro literatūrinė premija, tais pačiais metais - Tarptautinė atminimo, pagarbos ir meistriškumo Holokausto literatūrinė premija. Vakaruose buvo išleistas 1971 metais „Pergalėje“ spausdintas I. Mero romanas „Striptizas“ (1976), gavęs tų pačių metų Lietuvių rašytojų draugijos premiją už geriausią tų metų grožinės literatūros knygą.

1995 metais I. Meras apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu.

Daugumos I. Mero Lietuvoje rašytų knygų tematika remiasi žydų išgyvenimais vokiečių okupacijos metu.

Šalies vadovai pareiškė užuojautą dėl I. Mero mirties

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nuoširdžią užuojautą mirus pasaulyje garsiam lietuvių rašytojui Icchokui Merui. 

Lietuvoje gimęs ir augęs, vėliau Izraelyje gyvenęs žydų kilmės rašytojas rašė išskirtinai tik lietuvių kalba. Jo knygos yra plačiai žinomos Lietuvoje ir pasaulyje, išverstos į daugelį užsienio kalbų.

„Netekome mylimo Lietuvos rašytojo, kuris net ir gyvendamas toli nuo gimtinės visados liko ištikimas savo šaknims. Žmogaus, kuriam gimtoji lietuvių kalba buvo visas pasaulis. Reiškiu nuoširdžią užuojautą rašytojo artimiesiems, visiems jo talento ir kūrybos gerbėjams. Tai skaudi netektis lietuvių literatūrai“, - sakoma Prezidentės užuojautoje.

Sovietmečiu į Izraelį pasitraukęs rašytojas išlaikė glaudų ryšį su Lietuva, nuolatos bendravo su lietuvių rašytojais išeivijoje. Icchokas Meras 1995 m. apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi. Jam įteikta garbinga Lietuvos nacionalinė meno ir kultūros premija, primenama Prezidentūros pranešime.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius irgi reiškia užuojautą mirus rašytojui Icchokui Merui. „Praradome didį lietuvių rašytoją – Icchoką Merą. Šį spalį jam būtų sukakę 80. Noriu pabrėžti, kad tai buvo lietuvių rašytojas, nors jis didžiavosi būdamas žydu. Holokausto metu Icchokas Meras prarado abu tėvus, bet pats išliko gyvas, nes būsimą rašytoją priglaudė žemaičių valstiečio šeima. Kūrėjas visada rašė lietuvių kalba, jo knygos (kas neskaitė romano „Lygiosios trunka akimirką“) buvo humanizmo, doros, gyvenimo prasmės mokykla ne vienai Lietuvos skaitytojų kartai. 1972 metais išvykęs į Izraelį niekada nenutraukė ryšių su gimtine, su mūsų šviesuoliais, drauge su visais sveikino ir savo kūryba stiprino Lietuvos nepriklausomybę. Jo kūrybinis gyvenimas darė įtaką mūsų krašto likimui. Icchoko Mero knygos buvo ir liks mūsų tautos nacionaliniu turtu“, – sakoma premjero užuojautoje.

Užuojautos žodį velionio artimiesiems, draugams ir bendražygiams išplatino ir Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji pranešime pažymi, kad įžymus rašytojas ir Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, užaugęs žemaičių šeimoje, savo literatūros kūriniais garsino Lietuvos vardą visame pasaulyje. „Lietuva didžiuojasi turėjusi tokį rašytoją kaip Icchokas Meras. Šis žmogus, būdamas toli nuo Lietuvos, rašė gimtąja – lietuvių – kalba, palaikė ryšius su lietuvių rašytojais. Jo dėka turime visame pasaulyje įvertintus literatūros kūrinius, tad Icchokas Meras visuomet išliks, ne tik lietuvių literatūros, bet ir visos Lietuvos dalis“, – teigia Seimo Pirmininkė.

Icchoko Mero dėka užmegzti ryšiai tarp Lietuvos ir Izraelio švietimo ir kultūros ministerijų, rašytojų sąjungų, bibliotekų. 1995 metais I. Meras buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu, įvertintas daugeliu premijų.