Dar baisiau buvo tai, kai paaiškėjo, kad taip iš moters išsityčiojo ne bet kas, o jos pilnametis sūnus. Ne ką mažiau šokiruoja ir tai, jog tai nebuvo pirmas kartas, kai su motina gyvenęs sūnus taip elgėsi su savo gimdytoja.

Tiesa, tokios siaubingos aplinkybės paaiškėjo ne iš karto, o po ilgą laiką trukusio ikiteisminio tyrimo – siaubingus sužalojimus patyrusi moteris nedrįso apkaltinti savo sūnaus, todėl įtarimai krito ant kartu gyvenančio jos sugyventinio, nors šis ir kategoriškai neigė kaltę.

Kad taip iš motinos išsityčiojo jos sūnus, pareigūnai nustatė tik slapta klausydamiesi nukentėjusiosios pokalbių telefonu – būtent tada ji ne tik savo dukrai, bet ir broliui prisipažino, jog ją nuskriaudė būtent sūnus.

„Tai nebuvo pirmas kartas“, – kalbėdama telefonu sakė nukentėjusioji.

Už tai, kad sunkiai sužalojo savo motiną ir šiai padarė sunkų sveikatos sutrikdymą, anksčiau neteistas Klaipėdos gyventojas (jo asmens duomenys negali būti skelbiami, nes iš jų galima sužinoti nukentėjusiosios tapatybę) buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir nuteistas – teisėjai nutarė vyrui skirti 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Be to, iš nuteistojo Klaipėdos teritorinei ligonių kasai buvo priteisti 23 tūkstančiai eurų turtinei žalai atlyginti – tiek kainavo nukentėjusiosios gydymas.

Asociatyvi nuotrauka
Sunkiai sužalota moteris, nors po šio nusikaltimo jau praėjo metai, bet dar iki šiol yra prižiūrima medikų ir bent artimiausiu metu nebus išleista į namus.

Bet pirmą kartą nuteistas nukentėjusiosios sūnus su jam paskirta laisvės atėmimo bausme nesutiko – jaunas vyras įsitikinęs, kad teisėjai nepagrįstai jam skyrė pačią griežčiausią bausmės rūšį, todėl pateikęs skundą Lietuvos apeliaciniam teismui prašė nuosprendį pakeisti.

„Savo neteisėto elgesio nepateisinu, vertinu kritiškai, pasižadu daugiau nenusikalsti, pripažįstu, kad šiuo atveju nusikaltimo padarymui įtakos turėjo alkoholio vartojimas, todėl po šio įvykio jo nebevartoju, turiu draugę, su kuria turiu bendrų ateities planų“, – nuteistasis teigė, kad atsiprašė savo motinos, su ja susitaikė, padeda jai pasveikti, o kol ši yra gydoma slaugos ligoninėje, remontuoja šios butą.

Bet tokie pirmą kartą nuteisto jauno vyro žodžiai nesugraudino teisėjų, kurie nusprendė, kad tik laisvės atėmimo paskyrimas gali būti teisinga bausmė iš savo motinos išsityčiojusiam sūnui.

„Nepagrįstai paskyrus švelnią bausmę, kaltininko sąmonėje susiformuoja nebaudžiamumo jausmas, o tai prieštarauja ne tik bausmės tikslams, bet ir baudžiamosios teisės prigimčiai“, – pažymėjo teisėjos Virginijos Liudvinavičienės pirmininkaujama kolegija.

Anot jos, nuteistajam skirta bausmė nėra per griežta – skirta mažesnė nei baudžiamojo įstatymo sankcijoje numatytas vidurkis.

„Po nusikalstamos veikos padarymo nuteistojo elgesys buvo ciniškas – palikęs sužalotą motiną gulėti lovoje, jis nuėjo miegoti, o kai motinos sugyventinis ėmė aiškintis įvykio aplinkybes – savo kaltę neigė, – pabrėžė teisėjų kolegija. – Į įvykio vietą atvykus policijos pareigūnams, nuteistasis neigė smurtavęs prieš nukentėjusiąją, savo kaltės jis nepripažino ir pirmųjų trijų apklausų metu, tvirtindamas, kad apie motinos sužalojimus jis nieko nežino, o motinos sugyventinis jį nepagrįstai kaltina tuo, ko jis nėra padarę. Tik baigiant ikiteisminį tyrimą jis prisipažino padaręs jam inkriminuojamą nusikaltimą ir davė parodymus apie jo padarymo aplinkybes, jis ilgą laiką siekė išvengti baudžiamosios atsakomybės.“

Pasak teismo, sūnus iš karto po įvykio motinos neatsiprašė, o, kaip pats sakė, su ja visą savaitę išvis nesikalbėjo.

Asociatyvi nuotrauka
„Po nusikaltimo padarymo praėjus penkiems mėnesiams, apklausos metu įtariamojo paklausus, kodėl jis iki šiol neatsiprašė nukentėjusiosios, nuteistasis atsakė, kad pastaroji neatsiliepė“, – teismas taip pat pažymėjo, kad savo motinos butą sūnus remontuoja ne savo iniciatyva, o sesers nurodymu, todėl tikėti jo deklaruojamais išgyvenimais ir susitaikymo nuoširdumu neverta.

Pasak teisėjų, tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad sūnus prieš savo motiną prievartą panaudojo ne pirmą kartą – jo motina savo broliui buvo prisipažinusi, kad „tai yra ne pirmas kartas, kai jis bando prieš ją prievarta atlikti lytinio pobūdžio veiksmus“.

„Taigi, toks žeminantis nuteistojo elgesys su savo motina nebuvo atsitiktinis“, – nurodė teisėjos V. Liudvinavičienės pirmininkaujama kolegija.

Nusikaltimas, dėl kurio buvo nuteistas klaipėdietis, buvo įvykdytas dar praėjusių metų balandžio mėnesį viename uostamiesčio daugiabutyje – tądien nuteistasis girtavo, vėliau atėjo pas savo motiną ir čia toliau vartojo alkoholinius gėrimus. Ne vienas – jo motina taip pat išgėrė, alkoholį vartojo ir namuose buvęs šios sugyventinis. Tiesa, atskirai.

„Nežinau, kas man šovė į galvą, bet parverčiau mamą, spyriau keliu tris kartus į pilvą, numoviau kelnes ir jai į lytinius organus įkišau butelį“, – sūnus aiškino, kad tuo metu buvo girtas, bet esą jo motina buvo dar girtesnė.

Tai, ką sūnus padarė su savo motina, pirmasis pamatė iš balkono išėjęs jos sugyventinis – moteris gulėjo kraujo klane ir aimanavo. Bet greitosios pagalbos niekas nekvietė – sugyventinis pirmiausiai paskambino nukentėjusiosios dukrai.

„Jis man pasakė, kad mano brolis išprievartavo mamą, sakė, jog ji dabar guli skersai lovos, – pareigūnams pasakojo nukentėjusiosios dukra. – Nuvažiavusi radau mamą gulinčią lovoje, ji buvo užsiklojusi galvą, o jos sugyventinis mane pakvietė pasikalbėti į balkoną. Bet aš visų pirma norėjau pažiūrėti, kaip jaučiasi mama, todėl nukėliau nuo jos antklodę – lova buvo pilna kraujo krešulių. Tada klausiau brolio, kas įvyko, bet šis atsakė, kad nieko nežino, esą tuo metu miegojo, o kai atsibudo, motinos sugyventinis pradėjo šaukti, jog būtent jis mamą išprievartavo.“

Anot liudytojos, brolio dešinė ranka buvo kruvina, bet šis turėjo pasiteisinimą – aiškino, kad tikriausiai susikruvino, kai ėmė rankšluosčius.

„Kai atvyko greitoji medicinos pagalba, mama neleido jos apžiūrėti“, – sakė nukentėjusiosios dukra.

Ji neslėpė, kad motina dažnai girtaudavo, todėl po šio nusikaltimo su šia ji nebendravo net savaitę.

Asociatyvi nuotrauka
„Ji iki paskutinės dienos man melavo, gal pati nesuprato, kas įvyko, nors mamos daug kartų klausiau, kas ją sužalojo, bet ji vis sakydavo, kad nieko neatsimena“, – teigė liudytoja.

Tą patį nukentėjusioji aiškino ir policijos tyrėjams: „Namuose su sūnumi gėrėme alkoholį, pamenu, kad išgertuvių metu, kai kambaryje mes buvome dviese, jis staiga mane pargriovė ant lovos, numovė kelnes ir kelnaites, o kas toliau buvo, neprisimenu.“

Tuo metu nukentėjusiosios sugyventinis, kurį iš pradžių pareigūnai įtarė įvykdžius šį baisų nusikaltimą, policijos tyrėjams sakė, kad sūnus su motina gėrė degtinę, o jis atskirai savo kambaryje – alų.

„Kai atėjau į kambarį, sugyventinė gulėjo kruvina, ji buvo iki pusės nuoga, gulėjo ant pilvo, blauzdos buvo kruvinos, todėl iš karto paskambinau jos dukrai, – sakė vyras. – Tada nuėjau ir pažadinau miegantį sugyventinės sūnų, klausiau, ar jis santykiavo su mama, bet šis užsipuolė, kad melagingai jį kaltinu, kvietė policiją“, – liudytojas teigė, kad nors ir buvo kitame kambaryje, kai iš jo sugyventinės buvo išsityčiota, bet jis negirdėjo jokio triukšmo, sūnus su motina nesipyko.

Kad būtent sūnus išniekino savo motiną, policijos pareigūnai išsiaiškino tik slapta klausydamiesi nukentėjusiosios pokalbių telefonu – gulėdama ligoninėje moteris savo broliui prisipažino, kad tai buvo ne pirmas kartas, kai prieš ją panaudojama tokia prievarta.

„Nors su sūnumi buvau išgėrusi du butelius degtinės, bet labai gerai atsimenu, kad jis mane parvertė ant lovos ir padarė labai skaudžiai, tada pradėjau šaukti“, – moteris tikino, jog jos sugyventinis yra nekaltas, tą vakarą jis išgertuvėse net nedalyvavo.

„Negaliu aš apkaltinti žmogaus, kuris to nepadarė“, – aiškino nukentėjusioji ne tik savo broliui ir dukrai, nes tuo metu būtent ant jos sugyventinio buvo kritę baisūs įtarimai.

Bet pasakyti pareigūnams, kad būtent sūnus įvykdė tokį nusikaltimą, moteris nedrįso. O kalbėdama su savo dukra moteris ne kartą pakartojo, kad sugyventinis yra nekaltas, tą vakarą ji buvo tik sūnumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)