Anot Užsienio reikalų ministerijos politikos direktoriaus Rolando Kačinsko, Maskvos pareiškimai yra nepagrįsti ir „pranašauja, kad galbūt yra ruošiamasi naujiems agresyviems veiksmams“.

„Kreipėmės į ES šalių užsienio reikalų ministerijas ir Europos išorės veiksmų tarnybą su prašymu, kad būtina labai stipri ir griežta reakcija nepagrįstų Rusijos kaltinimų atžvilgiu“, – BNS penktadienį sakė diplomatas.

„Svarbu, kad ES ir visa tarptautinė bendruomenė netylėtų, nebūtų užmigusi vasaros miegu, negyventų vien olimpinėmis nuotaikomis, bet žiūrėtų, kas vysta realybėje“, – pridūrė R. Kačinskas.

Pasak jo, Linas Linkevičius buvo pirmasis ES šalies užsienio reikalų ministras, telefonu susisiekęs su Ukrainos ministru aptarti įvykių ir išreikšti paramą.

BNS paklaustas, kodėl Lietuvos URM yra įsitikinusi, kad Rusijos kaltinimai yra nepagrįsti, diplomatas teigė, jog Lietuva pasitiki Ukrainos pateikiama informacija.

„Neturime priežasčių abejoti Ukrainos oficialia informacija, kurią jie pateikė“, – teigė diplomatas.

Ukraina paskelbė aukščiausio lygio parengtį savo pajėgose, kai Rusijos federalinė saugumo tarnyba pareiškė sužlugdžiusi „teroristines atakas“, esą planuotas surengti šią savaitę Ukrainos karinės žvalgybos, ir atrėmusi ginkluotus užpuolikus. Kijevas šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Tarp Maskvos ir Kijevo didžiulė įtampa tvyro nuo 2014 metų kovo, kai Rusija okupavo, o vėliau aneksavo Krymą, reaguodama į Ukrainoje įvykusią revoliuciją, per kurią buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Ukrainos valdžia teigia, kad Krymo susigrąžinimo sieks išskirtinai politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis.