Kaip teigiama Lietuvos kariuomenės pranešime, nuo gegužės 7 d. 22 val. iki 8 d. 05 val. ryto Vilniaus Viršuliškių ir Aukštųjų Panerių bei Kauno Palemono teritorijose bus treniruojami veiksmai įvedus komendanto valandą – komendantiniai vienetai, kartu su Lietuvos policija vykdys teritorijos kontrolę, objektų apsaugą, transporto patikrą.

Nurodoma, kad gyventojams pratybų metu eismas nebus ribojamas, tačiau numatomi realūs Lietuvos policijos ir komendantinių vienetų patikros punktai, kur pravažiuojantis transportas gali būti stabdomas, sutikrinami dokumentai ir kitos procedūros, įprastos kelių policijos reidų metu.

Paskirtoje teritorijoje, kur bus įgyvendinamos karo komendanto valandos priemonės, gali būti stabdomas transportas ir praeiviai, sutikrinami dokumentai, tačiau kiti realūs ribojimai nenumatomi.

Taip pat „Perkūno bastionas 24“ metu gegužės 6–8 dienomis vykdoma materialiojo turto rekvizavimo procedūrų treniruotė, tačiau realus rekvizavimas nevyksta.

Jau antradienio pirmoje dienos pusėje Delfi užfiksavo pratybų dalį prie Vilniaus miesto savivaldybės pastato – pastebėti ginkluotųjų pajėgų vienetai.

Pirmadienio popietę panašūs vaizdai užfiksuoti ir Kaune.

Dienos metu taip pat fiksuojami kariai miestų įvairiose vietose.

Didžiausios nacionalinės pratybos „Perkūno griausmas 2024“ vyks iki gegužės 10 dienos.

Jų metu kariuomenė ir valstybės institucijos treniruojasi perėjimą iš taikos į karo metą, pereinant visus etapus ir nuosekliai atliekant būtinus veiksmus ir procedūras. „Perkūno griausmas 2024“ pratybos taip pat apima mažesnes pratybas: jau minėtas „Perkūno bastionas 24“, „Budrus Sakalas 2024“, „Audros Smūgis 24“, „Kibernetinis skydas“, gegužės 2–3 dienomis buvo aktyvuojamos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos.

„Perkūno griausmas 2024“ pratybos vykdomos siekiant sukoordinuoti kariuomenės, valstybės institucijų, savivaldos ir Valstybės gynyboje dalyvaujančių piliečių pastangas ir nukreipti jas tinkama kryptimi. Mobilizacija, karo prievolininkų šaukimas, karo komendantūrų įkūrimas, Strateginės vadavietės išskleidimas ir kiti pratybose planuojami treniruoti veiksmai veda į vieną tikslą – valstybės mastu pasiruošti valstybės ginkluotai gynybai“, – skelbė Lietuvos kariuomenė.