„Il Giornale“ priklauso su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu šiltai bendraujančio Silvio Berlusconi šeimai, dienraštis yra valdomas S. Berlusconi brolio Paolo Berlusconi. Tiesa, originale minima, jog Ukrainoje kovoja ir samdiniai iš Italijos, bet Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešima Italijos vardas dingo.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas teigia, kad Rusijos susirūpinimas atspindi ilgai besitęsiančias pastangas įtvirtinti savo versiją, esą Ukrainoje kovoja samdiniai iš Vakarų valstybių.

Pagal oficialųjį Rusijos požiūrį Ukrainoje neva vyksta pilietinis karas tarp Vyriausybei Kijeve paklūstančių karinių pajėgų ir separatistų šalies Rytuose. Tačiau Vakarai, tarp jų ir Lietuva, teigia, kad konfliktas yra tarptautinio pobūdžio, nes separatistus Rytuose beveik net nesislėpdama remia Maskva.

„Neabejoju, kad tai ta pati informacinė linija bandant įtikinti Rusijos bei galbūt ir Vakarų auditoriją, kad ukrainiečių pusėje yra kažkokių nelegalių samdinių iš Baltijos šalių, Švedijos, kuri irgi, beje, yra viena iš Rusijos kritikių. Rusijos spaudos pranešimais Vakaruose tikriausiai jau niekas nebetiki, todėl jiems reikia ieškoti šaltinių, kurie tą paskleistų pačiuose Vakaruose. Štai šitas itališkas „Il Giornale“ yra vienas tokių atvejų“, - sakė politologas T. Janeliūnas.

„S. Berlusconi ir V. Putino santykiai tikriausiai visiems žinomi“, - pridūrė mokslininkas.

Tomas Janeliūnas
Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė susirūpinimą dėl italų leidinio „Il Giornale“ publikuotos informacijos. Komentaras išspausdintas Rusijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje mid.ru.

„Rusijoje stipriai susirūpinta italų leidinio „Il Giornale“ publikacija apie samdomų karių iš kelių Europos šalių, konkrečiai – iš Švedijos, Suomijos, Baltijos šalių ir Prancūzijos, dalyvavimo karo veiksmuose ukrainiečių baudžiamųjų būrių pusėje, vadinamajame batalione „Azov“, kurio veiklą finansuoja ir kuriai vadovauja oligarchas gubernatorius Igoris Kolomoiskis“, - teigiama ministerijos pranešime.

„Jeigu nurodytoje publikacijoje pateikta informacija atitinka realybę, tai yra naujas patvirtinimas apie samdomų karių įtraukimą į ginkluotą, ne tarptautinio pobūdžio Ukrainos vidinį konfliktą. Reikalaujame minėtų valstybių oficialios valdžios atlikti kruopštų pateiktų faktų tyrimą ir pasmerkti samdomų karių dalyvavimą kariniuose veiksmuose Ukrainos Rytuose“, - sakoma Rusijos pranešime.

Rusijos ambasadorius Jungtinės Tautose Vitalijus Čiurkinas irgi yra pareiškęs, kad Vakarai kišosi į Ukrainos vidaus reikalus ir tokio kišimosi pavyzdžiu įvardijo Lietuvos Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės vizitą į Ukrainą praėjusių metų lapkričio mėnesį. Tuomet L. Graužinienė viešai pasirodė protestų apimtame Maidane, taip įsiutindama tuometinį Aukščiausiosios Rados pirmininką Volodymyrą Rybaką, kuris atšaukė susitikimą su politike iš Lietuvos.