V. Čiurkinas išreiškė nepasitenkinimą, kad Lietuvos parlamento vadovė pasisakė Maidane kviesdama tęsti neteisėtus veiksmus prieš Ukrainos valdžią. Politikas teigė nesuprantantis, kodėl Vakarų valstybėms reikėjo kištis į vietinius šalies reikalus.

Kalbėdamas V. Čiurkinas pareiškė, kad Ukrainos žmonės turi teisę į laisvus politinius protestus, tačiau nesuprantantis, kodėl buvo panaudota jėga prieš teisėtą valdžią, kodėl Maidane buvo pradėtos provokacijos, mėtomi Molotovo kokteiliai. Jis retoriškai klausė: „Kam gatvėse reikėjo pradėti terorizmą?“

A. Jaceniukas: krizę dar galima išspręsti taikiai

Ukrainos laikinasis premjeras Arsenijus Jaceniukas ketvirtadienį pareiškė nepaprastojo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdžio dalyviams, kad jo šalį krečiančią krizę dėl Rusijos veiksmų vis dar įmanoma išspręsti taikiai.

„Tebetikime, kad turima galimybę išspręsti šį konfliktą taikiu būdu“, – A.Jaceniukas sakė Saugumo Tarybai kitą dieną po savo derybų Vašingtone su JAV prezidentu Baracku Obama.

„Raginame Rusijos Federaciją atitraukti savo karines pajėgas, dislokuotas Kryme, atgal į jų bazes ir pradėti realias diskusijas bei derybas, siekiant išspręsti šį konfliktą“, – pridūrė jis.

„Mes norime vesti derybas. Nenorime jokios karinės agresijos“, – pareiškė A.Jaceniukas, prieš tiesiogiai kreipdamasis rusų kalba į Rusijos ambasadorių prie JT Vitalijų Čiurkiną.

A. Jaceniukas taip pat perspėjo, jog branduolinio neplatinimo susitarimams kyla pavojus, jeigu krizė su Rusija nebus išspęsta.

„Po šių (Rusijos) veiksmų būtų labai sunku įtikinti ką nors Žemės rutulyje nesiekti įgyti branduolinių ginklų“, – pažymėjo jis.

DELFI primena, kad lapkričio 26 dieną, prieš pat Vilniaus viršūnių susitikimą, Seimo pirmininkė L. Graužinienė išvyko nederinto vizito į Ukrainą, kur planavo susitikti su šios šalies užsienio reikalų ministru arba viceministru, Aukščiausiosios Rados frakcijų atstovais bei pirmininku V. Rybaku.

Tiesa, V. Rybakas Lietuvos atstovų nepriėmė. Tačiau Lietuvos politikai sudalyvavo opozicijos surengtame mitinge, o jų dalyvavimas buvo sutraktuotas kaip kišimasis į Ukrainos vidaus reikalus.