Pirmasis etapas vyks visose šalies savivaldybėse, 619 bendrojo lavinimo ir 21 aukštojoje mokykloje, 10 įkalinimo įstaigų, LR Seime ir internetu.

Pernai egzamine dalyvavo daugiau nei 31 tūkst. dalyvių, o šiemet, anot Teisingumo ministro Juozo Bernatonio, tikimasi sulaukti dar daugiau dalyvių.

„Susidomėjimas jubiliejiniu egzaminu išties didelis. Įprastai aktyviai dalyvaujančios Lietuvos mokyklos šiemet dar aktyvesnės – egzaminą laikyti planuoja 619 mokyklų, taip pat šiemet užsiregistravo ir daugiau aukštųjų mokyklų. Džiaugiamės, kad jaunoji karta taip aktyviai domisi pagrindiniu šalies įstatymu – Konstitucijoje įtvirtintomis vertybėmis besivadovaujantys piliečiai yra tvirtas mūsų valstybės pagrindas“, - sako J. Bernatonis.

Konstitucijos egzamino dalyviai tradiciškai varžysis atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ar teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių.

Egzaminą internetu ar per mobiliuosius įrenginius norintys laikyti piliečiai galės tai padaryti portale DELFI nuo 12 iki 13 val. Internetu egzaminą laikyti pasirinkę piliečiai dalyvaus tik pirmajame etape. Nugalėtojai bus išrinkti pagal teisingų atsakymų skaičių ir laikymui skirtą laiką.

Visose savivaldybėse egzaminas taip pat vyks nuo 12 val. Egzaminą laikyti galės ir iš anksto internetu neužsiregistravę asmenys.

Mokyklose moksleiviai egzaminą laikys suskirstyti į 1-4, 5-7, 8-10 ir 11-12 klasių pogrupius – jiems parengti atskiri užduočių paketai. Mažiausiems 1-4 kl. moksleiviams bus pateikta kūrybinė užduotis „Mano palinkėjimas Konstitucijos egzaminui“. Mokiniai egzaminą laiko savo mokyklų patalpose specialios Konstitucijos pamokos metu, kuri prasideda 9 val.

Pirmą kartą Konstitucijos egzaminas bus organizuojamas ir regos negalią turintiems žmonėms. Jie egzaminą laikys Lietuvos aklųjų bibliotekoje.

Pirmajame etape visiems bus pateikta 30 uždarų klausimų. Į antrąjį etapą pateks tie, kurie teisingai atsakys į 25 klausimus ir daugiau.

Po antrojo etapo, kuris vyks spalio 11 d., paaiškės 29 egzamino nugalėtojai. Juos spalio 26 d. Prezidentūroje vyksiančių iškilmingų apdovanojimų metu pasveikins ir apdovanos egzmaino globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras Juozas Bernatonis.
Organizuojant egzaminą talkina Mykolo Romerio universitetas, Lietuvos savivaldybės, Švietimo ir mokslo ministerija, AB „Lietuvos paštas“. Žinią apie Konstitucijos egzaminą padeda skleisti projekto partneriai: naujienų portalas DELFI ir LRT.