„Mes, išvadų rengėjai, susipažinę su visais siūlymais, vis dėlto manome, kad laiko kaitalioti nereikėtų. Pirmas toks rengėjų siūlymas. Kitas dalykas, kad mes galėtume siūlyti Europos Komisijai tobulinti šitą direktyvą, bet tobulinant reikėtų atlikti išsamius tyrimus – medicininius, galimą poveikį transportui, aplinkai, turizmui, energetikai ir visiems kitiems. Ir kad vienas iš lemiamų vaidmenų būtų visuomenės nuomonė, todėl siūlome atlikti reprezentatyvią visuomenės apklausą, nes teikiant Europos Komisijai siūlymą tas prašymas turi būti motyvuotas“, - komiteto posėdyje kalbėjo jo pirmininkas Antanas Matulas.

A. Matulo siūlymu, Sveikatos reikalų komitetas atmetė Algimanto Dumbravos nutarimo projektą, siūliusį pasilikti ties vasaros laiku, ir pritarė Dalios Teišerskytės bei kitų Seimo narių projektui, kuriuo siūloma „pateikti Europos Komisijai nuomonę dėl vasaros laiko netaikymo Lietuvos Respublikos teritorijoje“ bei pavesti atitinkamoms valstybės institucijoms atlikti tyrimus dėl direktyvos nuostatų poveikio atitinkamoms sritims bei atlikti Lietuvos gyventojų apklausą dėl vasaros laiko taikymo.

Tačiau tam, kad Seimo nutarimas įsigaliotų, jį būtina patvirtinti Seime.

DELFI primena, kad dabar Lietuvoje vasaros laikas, laikrodį pasukant valanda į priekį, įvedamas paskutinį kovo sekmadienį ir atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį.

Lietuvoje vasaros laikas Vyriausybės nutarimu kasmet įvedamas nuo 2003-iųjų, remiantis Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų.

Daugelis Europos Sąjungos (ES) šalių vasaros laiką įsivedė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Pirmoji Europos Sąjungos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų priimta 1980 m. Ji numatė bendrą vasaros laiko taikymo pradžios datą. Pabaigos datą – paskutinį spalio sekmadienį – nustatė 1996 m. įsigaliojusi septintoji direktyva.

Geografiškai penktadalis Lietuvos (vakarinė dalis) patenka į pirmąją laiko juostą, likusi šalies dalis - į antrąją laiko juostą.

„Noriu priminti, kad geografiniai duomenys rodo, jog Lietuva yra padalinta yra dvi dalis – 4/5 teritorijos yra antroje Rytų Europos laiko juostoje, tai yra Grinvičo laikas plius dvi valandos, ir 1/5 Lietuvos teritorijos yra pirmoje Vidurio Europos juostoje, Grinvičo laikas plius viena valanda. Šių laiko juostų riba yra maždaug iš pietų į šiaurę tarp Jurbarko ir Tauragės, o šiauriau – tarp Kuršėnų ir Telšių“, - posėdyje priminė komiteto patarėjas Egidijus Jankauskas.

Pasak jo, Europos Komisija kas penkerius metus rengia komunikatą, pagal kurį nurodomas periodas, kada konkrečiai prasideda vasaros ir baigiasi vasaros laikas ir jį paskelbia oficialiame Bendrijų leidinyje.