Trečiadienį Seimo pirmininko kabinete įvyko Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) vadovų susitikimas, kuriame dalyvavo Klaipėdos meras Eugenijus Gentvilas bei NS Klaipėdos skyriaus vadovas, Seimo narys Rimas Valčiukas.

Susitikimas buvo surengtas aptarti kelias savaites tarp šių partijų tvyrančią įtampą Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje.

Po susitikimo Klaipėdos meras E. Gentvilas pareiškė, jog konfliktas buvo "per aštriai pateiktas", nors pripažino, kad "konfliktui pagrindai buvo".

Tie pagrindai, pasak jo, buvo "bandymas arba veiksmai vienaip ar kitaip pareikšti savo nuomonę apie Klaipėdos merą".

"Išėjimas į labai plačius žiniasklaidos vandenis mums nepadėjo tartis tarpusavyje", pridūrė jis.

Klaipėdos mero nuomone, liberalams ir socialliberalams reikia daugiau kalbėtis tarpusavyje.

Tačiau viena iš konflikto priežasčių, pasak E. Gentvilo, ir buvo tai, jog į Seimą išrinkus Klaipėdos NS skyriaus ir NS frakcijos miesto taryboje vadovus tapo neaišku su kuo kalbėtis.

Su kuo liberalams reikės tartis Klaipėdoje nepaaiškėjo ir po susitikimo Seimo pirmininko kabinete.

E. Gentvilas teigė, jog šis atsakymas turėtų būti gautas per savaitę.

Liberalų sąjungos pirmininko pavaduotojas ir Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius taip pat ragino žurnalistus nepervertinti konflikto Klaipėdoje.

"Tai, kad tas konfliktas nėra pakankamai gilus rodo tai, jog mes išeiname šiandien pakankamai ramūs dėl to, kad bus susitarta tęsti bendrą darbą Vilniuje ir uostamiestyje", sakė jis.

Jam pritarė ir Naujosios sąjungos pirmininko pavaduotojas bei šios partijos frakcijos Seime seniūnas Gediminas Jakavonis.

"Nereikia traktuoti, kad dangus griūna, kai nukrito vienas lapas. Nereikia reaguoti į kiekvieną pasiginčijimą kaip į koalicijos skilimą", sakė jis.

Pasak G. Jakavonio, "žiniasklaidai teks prie to priprasti".

Praėjusią savaitę liberalai apkaltino socialliberalus mėginus surengti "perversmą" prieš Klaipėdos merą liberalą E. Gentvilą.

Socialliberalai šiuos kaltinimus neigė.

BNS žiniomis, pirmadienį abiejų partijų santykių nesklandumai Klaipėdos miesto taryboje buvo aptarti NS frakcijos ir NS prezidiumo posėdžiuose, tačiau sprendimų nepriimta.

Praėjusią savaitę LLS Klaipėdos atstovai pareiškė, kad jiems nesuprantama ir nepriimtina NS politika uostamiesčio savivaldybėje, o darbas susidariusioje situacijoje - neperspektyvus.

Liberalai kaltino socialliberalus per plauką nenuvertus mero liberalo E. Gentvilo.

Liberalų teigimu, socialliberalai inicijavo parašų rinkimą dėl nepasitikėjimo meru, ir paprašė paramos Centro sąjungos ir Rusų sąjungos frakcijų atstovų miesto savivaldybės taryboje. Tai patvirtino minėtosios frakcijos.

Socialliberalai neigė rengę "perversmą". BNS žiniomis, socialliberalai su kitų frakcijų atstovais aptarė tik galimybę rinkti parašus dėl nepasitikėjimo meru, vertindami tai kaip "mero sudrausminimo priemonę".

Kaip BNS sakė gerai informuotas socialliberalas, NS nariai Klaipėdos taryboje neketina destabilizuoti padėties.

"Nepasitikėjimo E. Gentvilu net būti negali, nes nėra alternatyvos jo kandidatūrai", sakė socialliberalas.

Praėjusią savaitę LLS klaipėdiečiai priekaištavo socialliberalams nuolat kritikuojant merą dėl prasto savivaldybės įmonių, turto, ūkio valdymo. Liberalų teigimu, jau aštuoni mėnesiai po savivaldybės tarybos rinkimų Naujoji sąjunga taip pat yra tiesiogiai atsakinga prieš Klaipėdos rinkėjus už šių sferų valdymą.

Socialliberalai, savo ruožtu, pareiškė, kad iki šiol nėra buvę nė vieno atviro ir kritiško socialliberalų pareiškimo, nukreipto prieš liberalų veiklą.

Po pavasarį vykusių savivaldybių tarybų rinkimų Klaipėdos miesto taryboje liberalai turi 10 mandatų, socialliberalai - 8, Rusų sąjunga - 7, Centro sąjunga - 4, Tėvynės sąjunga - 2 mandatus.

Klaipėdos miesto taryboje nėra nei valdančiosios koalicijos, nei opozicijos. Taryboje atstovaujamų politinių jėgų atstovai pasidalijo įtaką komitetų veikloje.

LLS ir NS po Seimo rinkimų kartu su Centro sąjungos, Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovais sudarė Naujosios politikos koaliciją.