Profesorius Donskis neseniai spaudoje pareiškė: "Vytauto Didžiojo universitete turime feodalinį modelį: rektoriai - dvarponiai, dėstytojai - baudžiauninkai".

Vakar "Lietuvos žinioms" profesorius sakė, kad universiteto rektorius Vytautas Kaminskas rektorato posėdyje pasiūlė jam perskaityti statutą ir priimti garbingą sprendimą. Tai pasakęs rektorius išskubėjo į užsienį.

Donskis teigia, kad pasitraukdamas išduotų savo kolegas ir jaunimą, kuriems brangios demokratijos vertybės. Todėl šiuo metu jaučiasi kaip fronto linijoje, kurios negali apleisti.

Seimo liberalai užstoja į Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektoriaus Vytauto Kaminsko nemalonę už kritiką patekusį profesorių filosofą Leonidą Donskį. Opozicinės Seimo liberalų frakcijos nariai smerkia VDU vadovo spaudimą profesoriui L.Donskiui trauktis iš užimamų Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktoriaus pareigų.

"Profesorius žengė ryžtingą žingsnį, atvirai įvardydamas universitete klestinčias blogybes, ir rektorius privalo arba imtis neatidėliotinų priemonių joms pašalinti, arba, to nesugebėdamas, trauktis pats. Tuo tarpu rektoriaus V.Kaminsko veiksmai yra visiškai nesuprantami ir nepateisinami, ypač atsižvelgiant į tai, jog akademinėje aplinkoje, universitete, žodžio laisvė bei tolerancija kritikai yra nuo seno įsitvirtinę principai", - Liberalų frakcijos išplatintame pranešime cituojamas jos seniūnas Eligijus Masiulis.

Liberalai kreipiasi į švietimo ir mokslo ministrą Remigijų Motuzą, prašydami atkreipti dėmesį į padėtį Vytauto Didžiojo universitete.

"Ši istorija reikalauja platesnio požiūrio į aukštųjų mokyklų problemas. Atėjo metas pagaliau pripažinti, kad Lietuvos universitetams būtinos vidinės permainos - reikalinga įtraukti ir visuomenę į aukštųjų mokyklų valdymą, jį padarant demokratiškesnį. Ministras turėtų nedelsdamas pasirūpinti, kad būtų peržiūrėti tai reglamentuojantys teisės aktai, savo ruožtu, mes taip pat esame pasirengę teikti atitinkamus pasiūlymus", - sako E.Masiulis.