„Atverti NATO duris Rytų flango šalims reikėjo drąsos. Atėjo metas dar vienam drąsiam žingsniui – pripažinti, kad Ukraina jau yra Europos saugumo kūrėja ir atverti NATO duris ir jai“, – atidarydamas saugumo ekspertų renginį pažymėjo ministras G. Landsbergis.

Kalbėdamas apie būtinus Aljanso žingsnius, transatlantiniam saugumui užtikrinti, Lietuvos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad dabartinė Rusija negali ir neturi būti Europos saugumo sistemos dalis.

„Naujausių laikų istorija liudija, kad Rusija niekada nesilaiko tarptautinių susitarimų, o taikos pažadai galiausiai virsta užšaldytais konfliktais. Kremlius jau dvidešimt metų eskaluoja ir kuria konfliktus bei ardo Europos saugumo pamatus, todėl negalime pasiduoti nei gąsdinimams branduoliniu ginklu, nei kitokiam Rusijos šantažui“, – sakė ministras.

Tuo metu renginyje dalyvavęs buvęs NATO generalinis sekretorius (2009–2014) ir buvęs Danijos premjeras Andersas F. Rasmussenas išvardijo priežastis, kodėl Ukraina turi tapti Aljanso dalimi, nelaukiant Rusijos karo prieš Ukrainą pabaigos, ir taip pat išsakė argumentus, kodėl nereiktų baimintis galimos konflikto tarp NATO ir Rusijos eskalacijos.

„Tie, kas pasiduoda grasinimams branduoliniu ginklu, yra amžiams pasmerkti gyventi branduolinio ginklo valdytojo vergovėje“, – teigė A. F. Rasmussenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)