Susitikime su centro direktoriumi pulkininku Gintaru Bagdonu ir kitais darbuotojais ministras taip pat linkėjo, kad centro veikla būtų aktuali, efektyvi, orientuota į rezultatą, o vykdomi projektai, pratybos, studijos ir mokymai teiktų naudą Aljansui, Baltijos regionui.

Ministras atkreipė dėmesį, kad dabartinė geopolitinė situacija pasaulyje, hibridiniai karai ir kibernetinės grėsmės yra realios ir glaudžiai susijusios su grėsmėmis energetiniam saugumui. Visose Baltijos šalyse veikiantys NATO kompetencijų centrai - Energetinio saugumo Vilniuje, Kibernetinio saugumo Taline, Strateginės komunikacijos Rygoje - sukuria tinkamas galimybes stiprinti bendradarbiavimą kovojant su šiais iššūkiais.

2012 m. spalio 12 d. Šiaurės Atlanto taryba Lietuvoje veikiantį Energetinio saugumo centrą akreditavo kaip NATO kompetencijų centrą, kurio uždaviniai - analizuoti energetinio efektyvumo karyboje didinimo, strateginės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus, identifikuoti potencialias energetines grėsmes ir teikti pasiūlymus Aljanso narėms, kaip efektyviai su jomis kovoti, organizuoti mokymus ir pratybas.

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro šalys steigėjos: Lietuva, Estija, Latvija, Prancūzija, Italija, Turkija. 2014 m. prie centro prisijungė Jungtinė Karalystė ir partnerė Gruzija, taip pat centro veikloje dalyvauja Čekijos ir Kanados atstovai.