„Sąrašas yra ne tik Savčenko, jis yra Savčenko vardu pavadintas. Na, palyginčiau, kad yra „Magnickio sąrašas“ ir ne tik dėl Magnickio bylos“, – pirmadienį per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvoje viešinčia N.Savčenko pirmadienį sakė užsienio reikalų ministras.

Jungtinės Valstijos po Rusijos teisininko Sergejaus Magnickio mirties 2012 metais paskelbė aktą, kuris numatė sankcijas Rusijos pareigūnams, siejamiems su jo mirtimi kalėjime Rusijoje.

L.Linkevičius teigė, kad dar kelios dešimtys ukrainiečių karių šiuo metu įkalinti panašiomis aplinkybėmis kaip N.Savčenko.

Ministro teigimu, į 84-ių asmenų „Savčenko sąrašą“ taip pat įtraukti atsakingi žmonės, susiję su Ukrainos visuomenininkų Olego Sencovo ir Oleksandro Kolčenkos nuteisimu Rusijoje.

„Tikrai nemanau, kad metodas sąrašų sudarinėjimo bus pabaigtas, kol nebus išspręsta problema“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

N.Savčenko teigė, kad panašius nepageidaujamų asmenų sąrašus valstybės turėtų sudaryti dėl kiekvieno Rusijoje neteisėtai įkalinto ukrainiečio.

Ji pridūrė sieksianti, kad už tokius įkalinimus atsakingi asmenys būtų nuteisiami už karo nusikaltimus.

„Jeigu nusikaltėlių nenubausi, jie toliau tęs savo nuskaltimus“, – teigė Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė.

„Savčenko sąrašą“ Lietuva pirmoji iš visų Europos Sąjungos šalių paskelbė balandį, Ukrainos karininkei dar kalint Rusijoje. Panašų sąrašą yra paskelbęs ir Kijevas.

Vėliau gegužę ji buvo iškeista į du Ukrainoje kalintus Rusijos karius po to, kai Rusijos kalėjime praleido dvejus metus.

Rusijoje šiemet N.Savčenko nuteista už tai, kad esą koreguodama artilerijos ugnį prisidėjo prie dviejų rusų žurnalistų žūties Rytų Ukrainoje, kur kaunasi Maskvos remiami separatistai ir Ukrainos vyriausybinės pajėgos.

Karininkė taip pat apkaltinta neteisėtu sienos kirtimu. Ji visąlaik neigė savo kaltę ir sakė, jog buvo pagrobta separatistų.