„Metas dar kartą priminti ir pasiūlyti Rusijai pavartyti tą aktą ir paskaityti ne tik tuos paragrafus, kurie patinka, bet visus“, – telefonu iš Niujorko Eltai sakė L. Linkevičius, komentuodamas Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Sergejaus Riabkovo žodžius.

Anot S. Riabkovo, Aljanso pajėgų dislokavimas pažeidžia 1997 m. pamatinį NATO-Rusijos santykių susitarimą, kuriame numatomas susilaikymas nuo reikšmingų (angl. „substantial“) pajėgų dislokavimo Rytų Europoje. L. Linkevičiaus teigimu, vienas sąjungininkų batalionas Lietuvoje nėra reikšminga kovinė jėga.

„Sveikas protas galėtų pasakyti, kad batalionas tikrai nėra „substantial“, arba keturi naikintuvai, kurie vykdo oro policiją – tai irgi nėra „substantial“, – Eltai teigė ministras.

L. Linkevičius taip pat pabrėžė, kad Rusija, aneksuodama Ukrainos Krymo pusiasalį ir neoficialiai remdama separatistinį konfliktą Donbase, pažeidė ne tik NATO-Rusijos susitarimą, bet ir 1975 m. priimtą Helsinkio deklaraciją, numatančią visų pirma taikų konfliktų reguliavimą bei pagarbą valstybių suverenitetui ir integralumui.

„Ten tikrai nėra numatyta, kad reiktų naudoti jėgą prieš kitas šalis“, – sakė L. Linkevičius.

Įgyvendinant Varšuvos NATO viršūnių susitiko rezultatus, Baltijos šalyse ir Lenkijoje bus dislokuota po sąjungininkų batalioną, Lietuvoje jam vadovaus Vokietija.