– Dabar socialdemokratai sako, kad tai yra noras juos sukompromituoti ir visa tai atsirado prieš rinkimus. Jūs irgi sietumėte su rinkimais šituos skandalus?

– Na, pirmiausia, kiekvienas skandalas turi kažkokį vieną ar kitą pagrindą. Visi matome ir iš viešos erdvės, kad kažkokia preliminari informacija yra. Ir ji kai kur tvirtinasi, tai, aš manau, galbūt čia ne skandalas, galbūt čia rimtas tyrimas, ir todėl visos iniciatyvos Seime neturėtų trukdyti atitinkamoms institucijoms atlikti savo darbą.

– Bent jau Druskininkų triukšmelyje yra minimas ir jūsų sekretoriato vadovas. Ar jūs aiškinotės, ar jis tikrai ten nakvojo už dyką ir ar jis tuo metu buvo jūsų sekretoriato vadovas?

– Čia jis turėtų atsakyti pats, bet mane jisai patikino, kad tuo metu, kai jis dirbo STT vadovu, tikrai nemokamai ten nesilankė. Ir aš noriu tuo tikėti.

– Tai gal jis lankėsi, kai dirbo jūsų sekretoriato vadovu?

– Na, aš noriu pasakyti, kad jis ilgą laiką ir nedirbo, po to dirbo ministerijoje viceministru. Aš kalbėjau ir su struktūrų vadovais, ir kol kas jokių priekaištų nėra. Palauksime tyrimo rezultatų.

– Tai tada pakalbėkime apie generalinio prokuroro skyrimo istoriją, kuri irgi grasina tapti skandalu. Ar jūs galite patvirtinti, kad prezidentės ir Seimo valdybos susitikime buvo minima kažkokia informacija apie J. Sabatauską, kuris neva mėgino daryti įtaką generalinio prokuroro skyrimui?

– Tikrai buvo visa valdyba, išskyrus I. Degutienę, ratas žmonių buvo pakankamai didelis, ir nebuvo paminėta, kad bus pateikta kažkokia riboto naudojimo informacija. Taip, susitikimas toks buvo, informacija tikrai buvo pateikta. Nenoriu eiti į detales, buvo paminėti 3 Seimo nariai, todėl tą informaciją aš vertinu kaip labai rimtą. Ir, jeigu ji yra tiesa, tikrai turi būti imtasi priemonių, kad galbūt kriminalinis pasaulis negalėtų daryti įtakos Seime priimamiems sprendimams. O jeigu informacija nėra patikrinta, arba tie kaltinimai Seimui nėra pateikti atitinkamų institucijų, nes aš nevertinčiau, kad tai yra kaltinimai 3 Seimo nariams, nes, jeigu pažiūrėsim balsavimus, tai visos frakcijos balsavo kitaip, negu jos sakė viešai. Tai todėl aš šiandieną vertinu kaip kaltinimus visam Seimui ir todėl aš susitikau su atitinkamų struktūrų vadovais. Jie pateiks raštišką atsakymą.

– Kai jūs sakote „3 Seimo nariai“, tai jūs kalbate apie J. Sabatauską, B. Bradauską ir V. Gapšį?

– Taip, aš tai galiu patvirtinti, nes dabar ši informacija yra viešoje erdvėje, ir jie patys tą žino. Čia nėra jokia paslaptis.

– Bet dabar atsirado dar dvi pavardės – V. Gailius ir P. Urbšys. Ar jie irgi buvo minimi?

– Jie buvo minimi visiškai kitame kontekste. O prie tų 3 dar buvo paminėtos kitos pavardės, kurie nėra Seimo nariai, todėl aš nenorėčiau jų įvardinti.

– Bet jūs sakote „kriminalinės struktūros“, tai tos pavardės buvo iš kriminalinių sluoksnių?

– Aš tikrai nepažįstu tų žmonių, kurie buvo įvardyti, bet, kiek buvo pasakyta, kad tai galima sieti su kriminaliniu pasauliu.

– Jūs sakote, kad šiek tiek kitame kontekste buvo paminėti V. Gailius su P. Urbšiu, bet tai irgi susiję su generalinio prokuroro skyrimu, ar ne?

– Nenorėčiau dabar eiti į tas visas detales.

– Ar be šitų pavardžių, kurias mes minime, buvo kokių nors kitų Seimo narių pavardžių, ar mes visas pasakėme, nes mes paminėjome iš viso penkias?

– Ne, daugiau viešoje erdvėje Seimo narių pavardžių nebuvo.

– Bet susitikime su prezidente, o ne viešoje erdvėje?

– Mes kalbėjomės visi valdybos nariai. Man atrodo, kad daugiau nebuvo paminėta.

– Ar buvo kalbama apie prezidentės turimą informaciją, ar apie jos turimą pažymą?

– Na, aš nenorėčiau dabar eiti į tas detales, mes nesidomėjome, kokia forma informacija buvo pateikta prezidentei. Aš tikrai negaliu abejoti tuo, ką sako prezidentė, bet negaliu netikėti tuo, ką sako struktūrų vadovai.

– O struktūrų vadovai patikino, kaip suprantu iš to, kas girdėti viešoje erdvėje, kad tokių pažymų niekam neteikė?

– Kad pažymų neteikė ir kad tokios informacijos apie tuos minėtus atvejus neturi.

– Tai taip išeitų, kad prezidentė turi informacijos, kurios specialiosios tarnybos jai neteikė?

– Aš kol kas dar to atsakymo neturiu.

– Buvo tokių šnekų, kad šitą generalinio prokuroro postą galėtų užimti pats J. Sabatauskas. Ką jūs manytumėte apie šitą žmogų?

– Aš tikrai manau, kad apie jo kandidatūrą net nereikia svarstyti, nes kiekvienas politikas išrinktas į Seimą turi pabaigti savo darbą, atsiskaityti rinkėjui. Ir tada galvoti, kur jis suks, kokiu keliu.

– O ką jūs manote, ar, renkant generalinį prokurorą, reikėtų balsuoti atvirai, ar geriau slaptas balsavimas? Nes dabar, taip suprantu, prezidentė pageidautų, kad būtų atviras balsavimas. Ir opozicija jai pritaria?

– Jeigu iki to du kartus galbūt buvo daroma įtaka Seimo nariams, tai trečią kartą, balsuojant atvirai, jie keis nuomonę? O ar mes esame užtikrinti, kad jų nestebės posėdžio metu ar per TV transliaciją, kaip jie elgsis? Ir gali būti istorijos tęsinys. Todėl slaptas balsavimas tam ir buvo pasirinktas, ir ne dabar, o per visą darbą parlamente, kad būtų užtikrintas demokratijos procesas.

– Tai jūs, vadinasi, tos idėjos balsuoti atvirai nepalaikytumėte?

– Ne, tikrai ne.

– Jūs dabar pasakėte, kad dukart galbūt buvo daroma įtaka ir dalyvavo Seimo nariai, tai vienu atveju mes kalbame apie J. Sabatauską ir tą grupelę, o kai kalbame apie V. Gailių ir P. Urbšį, tai kalbame apie kitą kandidatą?

– Šiandien aš tikrai nenoriu skirti. Abu atvejai persipynę. Aš, kaip parlamento vadovė, nesu dabar šitoje situacijoje tikra, kad pateikus trečią kandidatą, kažkas vėl nevyks. Todėl, kol neišsiaiškinsime su atitinkančiomis institucijomis, kas čia vyksta, tol, nors ir bus pateikimas, aš į darbotvarkę tikrai netrauksiu pateikto kandidato.

– Ir tai suderinta su prezidente?

– Ne, bet aš atsakinga už darbotvarkes, kaip Seimo pirmininkė. Ir tol, kol struktūros nepasakys, kad niekas nedaro ir nedarė įtakos Seimo, tol aš nebūsiu tikra, kad procesas gali pasikartoti. Noriu, kad būtų kuo greičiu atsakyti visi klausimai: buvo Seimui daroma įtaka priimant sprendimą ar ne? Ir čia tikiuosi, kad atitinkamų struktūrų vadovai taip pat pasielgs valstybiškai – visi išsiaiškinsime, kas čia vyksta valstybėje, nes, patys suprantate, kad skiriant generalinį prokurorą Seimui yra mesti labai rimti kaltinimai, todėl palikti šitaip neatsakytų klausimų mes negalime. Noriu, kad tai įvyktų kitą savaitę, bet ar taip pavyks, nežinau.

– Bet toks buvo jūsų prašymas, kad kitą savaitę ta informacija jums būtų pateikta?

– Aš tikiuosi.