„Nereikia papildomos destrukcijos valstybėje, nes aplink geopolitinė situacija ir taip yra gana įtempta, tai papildomo destruktyvaus viešo politinio kalbėjimo tikrai, mano požiūriu, nereikia“, - BNS antradienį sakė L. Graužinienė.

Ji pabrėžė nepasirašiusi projekto dėl laikinosios tyrimo komisijos steigimo ir teigė, jog yra daug svarbių klausimų, kuriuos pavasario sesijoje Seimas turi apsvarstyti.

Seimo pirmininkė teigė, kad besiruošdami rinkimams politikai verčiau diskutuotų dėl programinių principų ir politinių idėjų.

Daugiau kaip pusė Seimo narių pasiūlė sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl „manipuliavimo viešojoje erdvėje žvalgybos ir kriminalinės žvalgybos bei ikiteisminio tyrimo duomenimis, galimai neteisėto poveikio teisėsaugos institucijoms, įtraukiant jas į politinę kovą“.

Nors kreipimąsi pasirašė ir dalis Darbo partijos frakcijos narių, balsavime dėl komisijos steigimo „darbiečiai“ nedalyvaus, BNS sakė partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis.

„Tai yra toks priešrinkiminis politinis karas, pasimėtymas purvais ir todėl mes nedalyvausime šiame visame žaidime“, - teigė V. Mazuronis. Pasak jo, „tvarkiečiai“ klaidino politikus rinkdami parašus po iniciatyva, nes Seimo nariams davė pasirašyti nepilną projektą.

Vytautas Gapšys ir Valentinas Mazuronis

Tuo metu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas ir „darbietis“ Vytautas Gapšys atsiėmė savo parašus po šia iniciatyva.

Parlamentarai BNS teigė parašus atsiėmę, nes laikinojoje tyrimo komisijoje planuojama svarstyti ir su jais susijusius klausimus.

Tuo metu Seimo opozicijos lyderiui konservatoriui Andriui Kubiliui kilo abejonių, ar tokį kreipimąsi inicijavę„tvarkiečiai“ nariai nepatenka į interesų konfliktą, nes ši partija ir kai kurie jos nariai figūruoja ikiteisminiuose tyrimuose. Dėl to jis kreipėsi į Seimo pirmininkę ir Seimo etikos ir procedūrų komisiją.

Andrius Kubilius

„Manome, kad frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ nariai, inicijuodami Seimo nutarimus ar kitus projektus susijusius su teisėsaugos darbu bei balsuodami už juos, susiduria su interesų konfliktu ir taip pažeidžia Seimo statuto nuostatas, kurios įpareigoja Seimo narius vengti interesų konfliktų“, – pranešime spaudai sakė A. Kubilius.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pernai gruodį valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir pinigų plovimo. Įtarimai politinei partijai, kaip juridiniam asmeniui, pareikšti atliekant 2014 metų pabaigoje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kuriame taip pat įtarimai pareikšti ir keliems „tvarkiečiams“.

Be to, vykdant kitą ikiteisminį tyrimą, vasario pabaigoje kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas, tačiau Europos Parlamentas jau nagrinėja Lietuvos prokurorų prašymą panaikinti politikui teisinę neliečiamybę, kad jam būtų galima pareikšti įtarimus prekyba poveikiu. STT tiria duomenis, kad „Lietuvos ryto“ vadovas Gedvydas Vainauskas sutarė su R.Paksu, kad šis už kyšį paveiks Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, jog šie leistų pradėti eksploatuoti „ Norfos“ parduotuvę Prienuose.

Tačiau L. Graužinienė teigė nesutinkanti su A. Kubiliaus argumentais, nes „Lietuva yra demokratinė valstybė“ ir „nekaltumo prezumpcija galioja visiems“.

Projektą dėl laikinosios tyrimo komisijos steigimo pasirašė 75 parlamentarai. Pagal projektą, Seimo komisija turėtų aiškintis, iš kurių informacijos šaltinių ir kas paskleidė didelį rezonansą sukėlusias žinias – viceministrų „juodąjį sąrašą“ prieš Vyriausybei atiduodant įgaliojimus po prezidento rinkimų, kelią į švietimo ir mokslo ministro postą Seimo vicepirmininkui „darbiečiui“ Vydui Gedvilui užkirtusią pažymą, duomenis apie generalinio prokuroro skyrimo procesą – esą tam įtaką bandė daryti politikai, vienai Seimo atmestų kandidačių teisėjai Editai Dambrauskienei esą siūlytą „išsipirkti“ postą.

Taip pat komisijai siūloma susipažinti su prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės byla ir, „nekeliant jau galutinai teismo išspręsto baudžiamosios atsakomybės klausimo, atlikti savo parlamentinį tyrimą ir pateikti politinį šios istorijos aplinkybių vertinimą“.