„Landsbergiai, Poželos, Paleckiai. Žinoma pavardė - ledlaužis į politiką“ - rašo „Lietuvos žinios“.

Pavyzdžių, kai garsių šalies politikų atžalos renkasi savo tėvų ar senelių pramintą kelią, Lietuvoje netrūksta.

Šviežiausias - eu­ro­par­la­men­ta­ro, kon­ser­va­to­rių pa­triar­cho Vy­tau­to Lands­ber­gio anū­ko Gab­rie­liaus Lands­ber­gio ke­ti­ni­mai da­ly­vau­ti rin­ki­muo­se į Eu­ro­pos Par­la­men­tą (EP). Visuomenėje verda diskusijos, ar anūkas nėra proteguojamas, kiti džiaugiasi politikos tąsa.

LŽ kalbinti jaunieji politikai - tikino, kad žinoma pavardė jiems padėjo laimėti rinkimus, tačiau kartu užkrovė didžiulės atsakomybės naštą.

Dienraštis bendravo su ap­lin­kos mi­nis­tro „tvar­kie­čio“ Va­len­ti­no Ma­zu­ro­nio sū­numi And­riumi, kuris į Sei­mą iš­rink­tas jau an­trą kar­tą. „Kai pir­mą­kart ėjau į rin­ki­mus, ma­tyt, man bu­vo leng­viau, nes žmo­nės bal­suo­ja už ži­no­mas pa­var­des. Rei­kia pri­pa­žin­ti - tai su­tei­kia tam ti­krą pra­na­šu­mą“, - dienraščiui sa­kė A. Ma­zu­ro­nis.

Jau an­trą ka­den­ci­ją Sei­me dir­ba ir sig­na­ta­ro, eu­ro­par­la­men­ta­ro kon­ser­va­to­riaus Al­gir­do Sau­dar­go sū­nus Pa­ulius. „Gar­si pa­var­dė įpa­rei­go­ja, nes iš ta­vęs dau­giau ti­ki­ma­si, ap­lin­ki­niai ly­gi­na su tė­vais. Už­de­da­mas spau­das, nuo ku­rio iš­si­va­duo­ti ar pa­tei­sin­ti lū­kes­čius tam­pa ti­kru iš­šū­kiu“, - LŽ sa­kė P. Sau­dar­gas.

Konservatorius Kau­no me­ras And­rius Kup­čins­kas – il­ga­me­čio Sei­mo na­rio kon­ser­va­to­riaus Ry­to Kup­čins­ko sū­nus.

Sei­mo na­rio so­cial­de­mo­kra­to Ju­ro Po­že­los gi­mi­nė anks­čiau gar­sė­jo kaip ko­mu­niz­mo vei­kė­jai. Jo se­ne­lis – taip pat Ju­ras Po­že­la – aka­de­mi­kas, bu­vęs Lie­tu­vos TSR Aukš­čiau­sio­sios Ta­ry­bos de­pu­ta­tas, vė­liau ir Sei­mo na­rys, o pro­se­ne­lis Ka­ro­lis Po­že­la – re­vo­liu­cio­nie­rius, Lie­tu­vos ko­mu­nis­tų par­ti­jos kū­rė­jas ir vie­nas le­gen­di­nių „ke­tu­rių ko­mu­na­rų“. J.Po­že­la jaučia, kad dažnai jam klijuojama etiketė, tenka įro­di­nė­ti, jog mąs­to ki­taip nei jo se­ne­lis ar pro­se­ne­lis.

Šei­mi­nė par­ti­nė ran­ga gi­liai įsi­šak­ni­ju­si ir EP na­rio so­cial­de­mo­kra­to Jus­to Vin­co Pa­lec­kio šei­mo­je. Eu­ro­par­la­men­ta­ro tė­vas – Jus­tas Pa­lec­kis, so­vie­tams oku­pa­vus Lie­tu­vą, bu­vo lai­ki­na­sis res­pub­li­kos va­do­vas, ak­ty­vus LKP vei­kė­jas. Se­ne­lio bei tė­vo pė­do­mis į po­li­ti­ką pa­se­kęs Al­gir­das Pa­lec­kis bu­vo iš­rink­tas Sei­mo na­riu, vė­liau dir­bo sos­ti­nės vi­ce­me­ru. A.Pa­lec­kis pats su­žlug­dė sa­vo po­li­ti­nę kar­je­rą dėl iš­ryš­kė­ju­sių ra­di­ka­lių pa­žiū­rų. Už so­vie­ti­nės ag­re­si­jos ne­igi­mą nu­teis­tas bu­vęs so­cial­de­mo­kra­tas šiuo me­tu yra ne­įta­kin­go So­cia­lis­ti­nio liau­dies fron­to ly­de­ris.

Į po­li­ti­ką žen­gia ir Sei­mo na­rio li­be­ra­lo Eu­ge­ni­jaus Gent­vi­lo sū­nus Si­mo­nas. Jis kar­tu su tė­vu da­ly­va­vo ir pra­ėju­siuo­se Sei­mo rin­ki­muo­se, ta­čiau ne­sėk­min­gai. Šiuo me­tu S.Gent­vi­las plu­ša Klai­pė­dos me­ro pa­dė­jė­ju.

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis įsitikinęs, jog "pavardės žinomumas suteikia tam tikrą pagreitį ir galimybę sutelkti aplink save daugiau rinkėjų".