Tokį TS-LKD prezidiumo sprendimą žurnalistams pranešė partijos pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė.

Pateikė reikalavimų sąrašą

„Šiandien prezidiume buvo vieningai aprobuota, kad ministro R. Palaičio atsistatydinimo klausimą turėtų išspręsti patys koalicijos partneriai, bet jis turi būti išspręstas. Nuostata buvo visiškai vieninga“, - sakė R. Juknevičienė, pridūrusi, jog pokalbiams su liberalcentristais konservatoriai skyrė ne daugiau nei keletą dienų.

„Dėl konkursų, kurie turėtų vykti dėl naujo FNTT vadovo, prezidiumas pritarė Vyriausybės priimtai rekomendacijai, kad konkursai turi būti atšaukti. Dėl FNTT pertvarkos pritarta tai krypčiai, nes žiūrime į ateitį. Tai svarbi institucija, todėl svarbu, kad ji galėtų ramiai ir solidžiai, atsakingai dirbti, kad pareigūnai nebūtų blaškomi tokių skersvėjų“, - teigė TS-LKD pirmininko pavaduotoja.

Vyriausybė trečiadienį rekomendavo reorganizuoti FNTT bei stabdyti konkursą tarnybos direktoriaus pareigoms užimti, tačiau ministrų kabinetas nesiėmė naikinti vidaus reikalų ministro R. Palaičio įsakymų, kuriais toks konkursas buvo paskelbtas ir kuriais buvusiems FNTT vadovams Vitalijui Gailiui bei Vytautui Giržadui buvo panaikinti leidimai dirbti su slapta informacija ir jie atleisti.

„Turi būti atstatytas teisingumas atleistų pareigūnų atžvilgiu ir labai svarbu, kad koalicija sutartų dėl svarbiausių projektų, kurie laukia šią pavasario sesiją, ypatingai dėl energetinių projektų. Tokios yra principinės nuostatos, dėl kurių norėtume išgirsti partnerių nuomonę ir tada spręsti, ar koalicija gali toliau dirbti“, - aiškino R. Juknevičienė.

„Jeigu nepavyktų susitarti, tai prezidiumas mano, kad būtų visiškai normalu ir būtų galima kalbėti apie mažumos vyriausybę. Dėl svarbiausių projektų tuomet reiktų ieškoti sutarimo, pritarimo. Toks būtų mūsų algortimas, kelias artimiausiam laikotarpiui“, - reziumavo TS-LKD pirmininko pavaduotoja.

Krašto apsaugos ministrės teigimu, derėtis su liberalcentristais įpareigotas partijos pirmininkas Andrius Kubilius, Seimo pirmininkė Irena Degutienė bei frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Pasak R. Juknevičienės, derybos su liberalcentristais gali trukti keletą dienų, tačiau ne ilgiau nei savaitę. Per tą laiką, anot jos, turi paaiškėti koalicijos likimas, o tuomet būtų galima kalbėti apie mažumos vyriausybės formavimą.

TS-LKD prezidiumas taip pat neatmetė ir priešlaikinių rinkimų galimybės.

R. Palaitis: iš konservatorių gavome ultimatumą

Vidaus reikalų ministras R. Palaitis laidai „Teisė žinoti“ konservatorių reikalavimus pavadino ultimatumu. Jo teigimu, kalbėti galima tik apie FNTT reorganizavimą, tačiau ne apie kitus punktus.

„Noriu pasakyti, kad šiai dienai mes esame gavę ultimatumą iš konservatorių. Yra keturi reikalavimai: ministro R. Palaičio galva, dviejų buvusių FNTT vadovų grąžinimas į darbą, konkurso sustabdymas ir FNTT pertvarka. Nesakysiu, kad jie prieštarauja kai kuriuose punktuose, bet vis tik su ketvirtu siūlymu galima sutikti: pertvarką FNTT galima daryti“, - teigė ministras.

„Dėl kitų punktų... Mano įsitikinimu, grąžinti į darbą tų dviejų pareigūnų nėra jokių teisinių galimybių, nes pagal dabar galiojančius įstatymus, jie yra praradę teisę dirbti su slapta informacija“, - pridūrė ministras.

R. Palaitis taip pat pakartojo neketinantis atsistatydinti, o konservatorių paskelbtą naujieną, esą su liberalcentristais jau buvo sutarta dėl jo pasitraukimo pavadino „propagandiniu metodu“.

„Tai senas kaip pasaulis propagandinis metodas: kai tai, kas norima, pavaizduojama kaip esama. Tokios sutarimo nebuvo, tai gryna dezinformacija, seni metodai naudojami. Mes tikrai nesusitarėme dėl atsistatydinimo ir aš tikrai nesiruošiu pats atsistatydinti“, - teigė R. Palaitis bei pridūrė, kad liberalcentristai net ir po konservatorių ultimatumo yra „pasiruošę dirbti ir supranta ateityje priimsimų įstatymų svarbą“.

DELFI primena, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė tenkinti ministro pirmininko A. Kubiliaus teikimą atleisti iš pareigų liberalcentristų vidaus reikalų ministrą R. Palaitį, kuris premjero nemalonę užsitraukė atleidęs iš pareigų sau pavaldžios FNTT direktorių Vitalijų Gailių ir jo pavaduotoją Vytautą Giržadą.

Konservatoriai teigia, esą atleistas FNTT direktorius V. Gailius ir jo pavaduotojas V. Giržadas buvo gerą reputaciją turėję profesionalai, nors ministras juos atleido kilus įtarimų, kad jie galėjo nutekinti informaciją apie planus nacionalizuoti banką „Snoras“.