Svečias liks oro uoste?

"Lietuvos rytui" vakar pavyko sužinoti, kad antras pagal svarbą daugiausia gyventojų turinčios pasaulio valstybės lyderis jau buvo pasirengęs atšaukti rugsėjo 5-6 dieną planuotą vizitą į Vilnių.

Praėjusią savaitę Lietuvos ambasadorius Pekine Dainius Voveris buvo iškviestas į Kinijos užsienio reikalų ministeriją ir informuotas apie problemas, kylančias dėl šio vizito.

Kliūtis - komunizmo teismas

Kadangi Kiniją valdo Komunistų partija, vienas šios šalies lyderių pareiškė nekelsiąs kojos į Lietuvos Seimą, kuriame šiandien prasidėjo Tarptautinio komunizmo nusikaltimų tribunolo antroji sesija.

Kitų "Lietuvos ryto" šaltinių duomenimis, Kinija net pageidavo, kad Li Peng'o vizito dienomis tribunolo posėdžiai apskritai nebūtų rengiami.

Beje, Kinijos parlamento vadovą į Lietuvą pakvietė prieš metus šioje šalyje apsilankęs vienas komunizmo tribunolo įkvėpėjų Seimo vadovas Vytautas Landsbergis.

Tik intensyvių diplomatinių konsultacijų, kurios vyko savaitgalį, dėka pavyko išvengti skandalo. Tačiau Li Peng'o viešnagė Lietuvoje vis tiek bus sutrumpinta iki kelių valandų, o susitikimai su Lietuvos politikais greičiausiai vyks Vilniaus oro uoste.