Ketvirtadienio popietę Seimo socialdemokratų vadovas Andrius Palionis telefonu apklausė visus 19 parlamentinės frakcijos narių, teiraudamasis, kokios pozicijos šie laikosi tolesnio darbo valdančiojoje koalicijoje su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) klausimu.

„Iš principo norėjau sužinoti jų poziciją dėl galimybės toliau dirbti koalicijoje“, – DELFI sakė A. Palionis.
Andrius Palionis

Jo apklausa parodė, kad iš 17 Seime dirbančių socialdemokratų 12 pasisako už tai, kad iš koalicijos trauktis nereikia, du mano, kad trauktis reikia, dar trys sako, kad jeigu būtų apsispręsta trauktis, tam turėtų būti rimti argumentai.

Kadangi Seimo socialdemokratų frakcijoje dirba ir du Darbo partijos atstovai, susumavus jų balsus, rezultatai išsidėsto taip: už likimą koalicijoje pasisako 13 frakcijos narių, 3 siūlytų išeiti, dar 3 norėtų išgirsti pasitraukimą motyvuojančius rimtus argumentus.

DELFI primena, kad trečiadienį, po LVŽS vadovybės pasitarimo, „valstiečiai“ maištaujantiems ir apie rudenį galintį įvykti pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos kalbantiems socialdemokratams iškėlė ultimatumą. „Valstiečiai“ pareiškė socialdemokratų pozicijos lauksiantys iki rugsėjo 10 dienos.

LVŽS atstovaujantis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kalbėdamas su žurnalistais, neatmetė galimybės, socialdemokratams nusprendus nutraukti koalicinę sutartį, jų frakcija Seime gali laikytis kitos pozicijos ir toliau dirbti kartu su „valstiečiais“. Buvo užsiminta ir apie tai, kad veikti daugumoje toliau norintys Seimo socialdemokratai gali net įkurti naują frakciją.

A. Palionis, ketvirtadienį DELFI paklaustas, ar egzistuoja rizika, kad iš koalicijos išeiti nenorintys socialdemokratai galėtų įsteigti savo frakciją, jis sakė šio klausimo, kalbėdamasis su kolegomis, nekėlęs.

„Kalbėdamasis su frakcijos nariais, norėjau iš principo sužinoti kolegų poziciją. Kitą savaitę mes organizuojame frakcijos posėdį. Taip pagalvojus, partijos skyriai dabar reiškia savo nuomonę, bet jie daugiau emociškai daro sprendimus, negu pažiūrėdami argumentus, atsižvelgdami į partijos tikslus, matymą, kas būtų, jeigu išeitumėme. Frakcijos posėdis, manau, bus daugiau toks, kad pamodeliuotumėme situaciją“, – sakė jis.

Pasak jo, frakcijai reikėtų aptarti situacijas, kas lauktų apsisprendus likti koalicijoje, kas būtų pasitraukus, ar tokiu atveju veiktų mažumos Vyriausybė, ar kurtųsi nauja koalicija, ir koks būtų socialdemokratų, kaip opozicijos, vaidmuo, ar tokiu būdu būtu pelnoma daugiau žmonių pasitikėjimo.

„Manau, po susirinkimo frakcija savo nuomonę išplatins ir partijos skyriams, kad jie turėtų daugiau argumentuotų pozicijų, ką jie turėtų svarstyti, kad ne tik emocinis būtų suvokimas, nes dauguma skyrių dabar tik iš viešosios erdvės susidaro nuomonę“, – aiškino Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Kuris Seimo socialdemokratų frakcijos narys kokios pozicijos laikosi, A. Palionis teigė atskleisti neketinantis.

Pasiteiravus, kokia yra jo asmeninė nuomonė dėl darbo koalicijoje, A. Palionis sakė: „Mano asmeninė pozicija – kad likti koalicijoje“.

Ar dėl tokios nuomonės nekils įtampų tarp A. Palionio ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko, reiškiančio kitokią asmeninę nuomonę?

„Manau, visų pirma neturėtų būti ambicijų ir priešlaikinių nusistatymų užmerktomis akimis išeidinėti. Visi esame suaugę ir protingi žmonės. Juo labiau, Seimo frakcijos narius rinko ne tik mūsų partiečiai. Jie gavo pasitikėjimą ir iš kitos tautos dalies, kurie nėra partijos nariai. Todėl manau, kad mums reikia sėstis, šnekėtis ir žiūrėti ne tik, kaip mums naudingiau, bet ir kaip įgyvendinti partijos programą, ką žadėjome eidami į Seimo rinkimus“, – teigė A. Plionis.

Socialdemokratų pirmininkas G. Paluckas trečiadienį BNS teigė, kad „samprotavimai, jog socialdemokratai nevieningi, frakcija dirba atsietai nuo partijos ar partija negirdi frakcijos, yra visiškai nepagrįsti ir nepasverti“.

„Kai bus priimti sprendimai (dėl koalicijos – red.), jų laikysis absoliučiai visi partijos, ir frakcijos, nariai. Priimtų sprendimų mes laikysimės visi, vienodai. Aš suprantu, kad yra interesas koalicijos partnerių ar net opozicijos mus suskaldyti, pasakyti, kad štai frakcija su partija nesusijusi ir galima kažkokiais kitais man nesuprantamais politiškais būdais dirbti“, – tuo metu pabrėžė jis.

Socialdemokratai yra paskelbę skyrių apklausą dėl tolesnio darbo koalicijoje su „valstiečiais“. Tai padaryta po to, kai LVŽS sutarė su opoziciniais konservatoriais dėl urėdijų reformos. Trys socialdemokratų skyriai iš 60-ies jau yra pateikę nuomonę, kad partijai derėtų trauktis iš valdančiosios koalicijos, vienas pasisakė prieš tokį variantą.