„Aš aiškiai visiems pasakiau, kad nebūtų jokių draudžiamų simbolių ar ženklų demonstravimo ir niekas nieko nebandytų provokuoti. Mes tokių dalykų nepraktikuojame. Esu ne kartą sakęs, kad jei norite, tai apsirenkite ir vaikščiokite namuose. Viešoje vietoje negalima. Mes vidurdienį padėsime gėlių ir vainikų, uždegsime žvakutes. Nusifotografuosime ir skirstysimės. Manau, kad žmonės iki vakaro ateis pagarbos atiduoti“, – išvakarėse kalbėjo sakė J. Pečiulevičius.

Klaipėdos miesto Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vedėjos Ritos Mikluševičiūtės teigimu, prašymo Klaipėdos miesto Skulptūrų parke organizuoti renginį niekas nepateikė.

„Gavome tik pranešimą iš Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių organizacijos Klaipėdos miesto tarybos, kad gegužės 9 d. 12 val. įvairios miesto organizacijos Klaipėdos karinio memorialo aikštėje padės vainikus, gėles ir uždegs žvakes“, – sakė R. Mikluševičiūtė.

Kadangi nebuvo jokio oficialaus renginio, tai padėję gėles ir persižegnoję žmonės stoviniavo, bendravo tarpusavy, fotografavosi. Keli vyriškiai dalijosi patirtimi, kokiu būdu galima stebėti rusišką televiziją – esą reikia įsigyti kažkokį priedėlį televizoriui.

Kiti du vyriškiai kalbėjosi, kad sulaukė tos dienos, kada juos ėmė engti.

„Dar prieš dvidešimt metų sakiau, kad mums viską ims drausti. Jau kalbama ir apie Dostojevskio bei Tolstojaus draudimą. Atėjome į 1933-uosius“, – kalbėjo du vyriškiai.

Rusijos Federacijos atributikos renginyje nebuvo. Keli asmenys dainavo tradicines rusiškas dainas „Katiuša“ ir „Denj pobedy“. Kažkas surado ir savo telefone įjungė šių dainų įrašą, tačiau labai greitai buvo paprašytas išjungti.

Tačiau vienas vyriškis vis demonstratyviai segėjo vadinamąją Georgijaus juostelę. Jis teigė, kad jam ši diena yra didelė šventė.

„Ar jūs žinote, kas yra fašizmas?“ – rusiškai klausė jis žurnalistų.

Jam antrino ir daugiau agresyviai nusiteikusių tautiečių, kurie ėmė šaukti, kad žurnalistai juos provokuoja. Be to, esą žiniasklaida nieko neišmano, nes dirba Amerikai. Taip pat buvo konstatuota, kad kilus pavojui nė vienas žurnalistas tėvynės negintų. Apie kurią tėvynę kalbėta, jie nedetalizavo.

„Ar turi Georgijaus juostelę?“ – tyliai klausė viena moteris greta stovėjusio vyruko. Šis atsakė neigiamai, tačiau pasigyrė, kad yra įsisegęs jubiliejinį medalį, skirta 25-osios karo pabaigos metinėms, kurį laiko pridengęs striukės atlapu.

Kelios moterys atėjo apsirengusios derindamos gelsvas arba oranžines ir juodas spalvas, o vienas vyriškis vilkėjo marškinėlius, kuriame oranžine ir juoda spalva ant krūtinės buvo išspaustas nepadorus užrašas. Viena moteriškė atėjo su apsiaustu, ant kurio nugaros buvo išpiešta geltona Dovydo žvaigždė.

Kažkas nesusilaikė ir prie antkapinių plokščių padėjo žvakelę su Georgijaus juostele. Tai neliko nepastebėta policijos.

Atėjusi Klaipėdos apskrities VPK Klaipėdos policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė susirinkusiems mandagiai paaiškino, kad šis veiksmas yra neteisėtas ir pareikalavo juostelę pašalinti. Pareigūnės kreipimasis buvo sutiktas palankiai ir juostelė buvo labai greitai pašalinta.

Pasak R. Bekėžienės, renginį stebėjo nemažai policijos pareigūnų, taip pat ir neuniformuotų. Išskyrus jau paminėtus incidentus, kitų pažeidimų iki 14 valandos nebuvo užfiksuota.

Į vadinamosios pergalės dienos minėjimą atėjo ne tik pagyvenusių, bet ir daug jaunų žmonių. Pro renginio vietą kelis kartus pravažiavo automobilis, kuriuo važiavusios merginos garsiai dainavo ukrainietišką dainą „Červona kalina“ („Raudonasis putinas“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)