Sekmadienio naktį po antrojo rinkimų turo trys partijos - socialdemokratai, Darbo partija ir "tvarkiečiai" tariasi dėl naujos koalicijos formavimo, šios trys partijos kartu Seime sudarytų 78 balsų daugumą.

"Aš manau, kad naujoji koalicija bus ganėtinai pastovi, manau, kad šitos partijos žino, kad nesuras geresnio partnerio - todėl didesnių kaitaliojimų nebus. Jų programa, kurią paskelbė Algirdas Butkevičius atrodo ganėtinai kukli - čia apie šildymą, butų renovaciją, truputį ambicingesnis gali būti klausimas dėl minimalios algos pakėlimo ir, manau, įsidėmėtina, kad dabar tiktai kalbama apie mokesčių reformas ir staiga pažadai, kad tikrai bus įvesti progresiniai mokesčiai, jau kaip ir išnyko. Aš manau, kad ši koalicija nebus ambicinga ir tiek prezidentės Dalios Grybauskaitės reikalavimai dėl finansinės drausmės, tiek Europos Sąjungos reikalavimai dėl finansinės drausmės irgi turės savo poveikį. Ir nors jiems bus sunku tai pripažinti, jie nemaža dalimi vykdys tai, ką darė ankstesnė - A.Kubiliaus Vyriausybė", - BNS sakė K.Girnius.

Apžvalgininko teigimu, ketvirtoji partija į koaliciją nebus priimama, nes Lietuvos lenkų rinkimų akcijos priėmimas į koaliciją būtų kontroversiškas, o partija "Drąsos kelias" iš viso neturi ateities.

"Ši koalicija tikrai pakankamai tvirta, jiems ketvirtas partneris tik reikalus maišytų, nes reikėtų atiduoti ministro vietą ir panašiai. Jie gali pritraukti daugiau žmonių tik iš save išsikėlusių asmenų ir tų partijų, kurios nepateko į Seimą, atstovų, tačiau tam būtinybės tikrai nėra",- teigė K. Girnius.

K.Girnius teigė, kad "konservatoriai bus energinga opozicija - labai pabrėš tą finansinę drausmę, labai atkakliai ir greičiausiai su prezidentės Dalios Grybauskaitės pagalba kovos dėl atominės elektrinės pastatymo ir tai bus pagrindiniai tikslai".

"O kiek jie (konservatoriai - red.) bus aktyvūs ir veiksmingi kitose srityse sunku pasakyti, bet žiūrint į praėjusios kadencijos Seimą, tai matyti, kad opozicija tiesiog reiškia nepasitenkinimą, kelia nepasitikėjimą ministrais ir tik stebi įvykius - Lietuvoje opozicinės partijos šiuo metu yra silpnos".

"Pirmiausiai, aš tikėčiausi stabilumo, politikų nuspėjamumo ir įrodymų, kad yra pasirengę perimti valdžią iš pasitraukiančių valdančiųjų", - komentuodamas Seimo rinkimų rezultatus BNS sakė politologas Alvidas Lukošaitis.

A.Lukošaičio nuomone, ši naujoji koalicija turi tam tikrą rizikos faktorių, kurio prieš ketverius metus konservatoriai neturėjo.

"Šiuo besiformuojančios koalicijos atveju, manau, kad gali būti įvairių niuansų - Socialdemokratų partijos (LSDP) ir Darbo partijos (DP) santykiuose ir ne tik šių partijų santykiuose. Ir tam tikras apsižodžiavimas grėstų DP pasitraukimu iš koalicijos. Vienareikšmiškai tai reikštų šios koalicijos griūtį, o jos performavimas lyderiaujant LSDP būtų gana komplikuotas. Galiu pasakyti, kad savo partnerių konfigūracijos, politikos svorio prasme, formuojasi stipriai skirtinga koalicija nuo tos, kuri buvo",- sakė A. Lukošaitis.

Preliminariais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis trys partijos, planuojančios sudaryti koaliciją, naujame parlamente turės 78 vietas - Socialdemokratai turės 38 mandatus, Darbo partija - 29, partija Tvarka ir teisingumas - 11. Iš viso Seime yra 141 narys.