Luhansko kryptis

• Svatovė. Agresorius atnaujino spaudimą šiauriniame flange. Kaip ir spėjo ekspertai, pirminis jo tikslas yra judėti palei Oskilo upę į pietus, link Kupjansko.

Šios puolimo fazės rezultatai nulems, ar agresorius pradės kitą fazę, t.y., puolimą iš rytų palei kelią Svatovė – Kupjanskas. Kol kas sekasi ne kaip, puolimo tempas gana didelis, rezultatai maži, o nuostoliai dideli.

• Kremina. Agresorius surengė eilę atakų Ploščankos – Červonopopivkos ruože bei vakarinėse – pietvakarinėse Kreminos prieigose.

Ukrainiečiai apsigynė, patys aktyvių veiksmų vengė. Tikėtina, gynėjai telkia pajėgas ir resursus.

• Lisičianskas. Sektoriuje kovinė rutina – rusai puola Bilohorivką ir Spirnę, Ukrainos pajėgų vienetai juos kol kas sėkmingai atmuša.

Donecko kryptis

• Bakchmutas. Berhivkos – Rozdolivkos ruože agresorius mažais žingsneliais toliau stumiasi šiaurinėse miesto prieigose.

Rusų karo propagandistai ėmė kalbėti apie artėjantį miesto pramoninio rajono šturmą, ypač Bachmuto spalvotųjų metalų apdirbimo gamyklą. Ją agresorius lygina su Mariupolio „Azovstal“ (pagrindiniai statiniai, didelė teritorija, požeminės komunikacijos ir pan.).

Vis dėlto labiau tikėtina, kad agresorius pabandys apeiti šį gynybai patogų kompleksą iš šiaurės rytų ir pirmiausia pasistengs ugnimi ar pajėgomis atkirsti paskutinius ukrainiečių atsitraukimo ir sužeistųjų evakuacijos kelius (Chromovė).

Tikėtina, tada rusai siektų, kad apsupime atsidūrę ukrainiečiai pasiduotų, o jei jau taip neįvyktų, tęstų šturmą. Savo ruožtu ukrainiečiai padarys viską, kad taip nenutiktų arba pabandys atsitraukti.

Bachmuto rytinėse, pietrytinėse ir pietinėse prieigose situacija be pakitimų. Aktyviau rusai atakuoja nuo Opytnę, tačiau jų atakos nėra sėkmingos. Sunkios kautynės tęsiasi.

Kelyje Kostjantinivka – Časiv Jaras – Bachmutas agresoriaus atakų link Ivanivskės sumažėjo, šiame ruože jis daugiau perėjo į gynybą.

Tuo tarpu rusai bando nustumti jiems jau kurį laiką ramybės neduodančius ukrainiečius nuo Kurdiumivkos – Ozaranivkos ruožo. Atakavo link Bila Horos, tačiau šis puolimas agresoriui baigėsi nesėkme.

• Avdijivka – Marijinka. Avdijivkoje įtvirtinto gynybos rajono šiaurėje ir šiaurės rytuose toliau tęsiasi intensyvūs mūšiai, pozicijos eina iš rankų į rankas. Panaši padėtis ir šio rajono pietvakariniame ruože (Opytnė – Vodianai).

Nevelskėje – Pervomaiskėje okupantai taip pat siekia pralaužti Ukrainos vienetų gynybą, su tikslu platesniu lanku blokuoti (izoliuoti) Avdijivkoje įtvirtintą rajoną iš vakarų.

Marijinkoje vyksta sunkūs gatvių mūšiai. Ukrainiečiai apsigina nuo agresoriaus atakų gyvenvietės centre bei vakarinėje jo dalyje.

Rusai siekia blokuoti bei atkirsti Ukrainos gynėjus nuo kitų Ukrainos pajėgų vienetų, aprūpinimo rajonų, rezervų (kažkas panašaus kaip prie Bachmuto), tačiau kol kas jiems čia nesiseka to padaryti.

Ukrainiečiai išlaiko pozicijas, kontroliuoja aprūpinimo ir atsitraukimo kelius.

Karas Ukrainoje

• Vuhledaras. Be didelių pakitimų. Tęsiasi pozicinės kautynės, dirba abiejų pusių artilerija. Agresorius turi potencialą puolimui, tačiau, tikėtina, dėl 155-osios jūrų pėstininkų brigados pakartotinio sutalžymo, ieško geresnių puolimo opcijų.

Tikėtina, tam į sektorių jau yra permesta 14-oji spec. paskirties brigada.

Zaporižios kryptyje ukrainiečiai apsigynė nuo agresoriaus atakų Orihivo ruože. Daugiausia darbo kaip visada abiejų pusių karo dievams artileristams.

Pietų kryptyje rusai artilerijos ugnimi atakuoja civilinę infrastruktūrą bei gyvenamuosius rajonus Chersone.

Tikėtina, agresorius tęsia savo taktiką sukelti išlaisvintų teritorijų gyventojams „Stokholmo sindromą“ ir laukia, kada jau ukrainiečiai ims kalbėti, kad „prie ruso buvo geriau, niekas jų taip dažnai ir daug neapšaudė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)