Ekspertų teigimu, išaušo labai liūdna diena JAV lyderystei. JAV gynybos sekretorius L. Austinas pareiškė, kad Ukrainos smūgiai Rusijos degalų gamykloms gali išauginti energetikos išteklių kainas ir siūlo ukrainiečiams rinktis kitus taikinius.

Tokius signalus ankščiau amerikiečiai siuntė neoficialiai, tačiau Ukraina pagrįstai nesureagavo ir tęsė smūgius. Gali būti, jog JAV demokratai baiminasi, kad netikėtai kiek pakilusios degalų kainos taps papildomu argumentu respublikonams rinkimuose. Geriau JAV politinė vadovybė šią energiją nukreiptų susitarimui pasiekti dėl karinės paramos skyrimo Ukrainai. Reikia tikėtis, kad niekas nesikeis ir ukrainiečiai tęs gerą darbą, kurį pradėjo.

Ir toliau agresorius taikinius Odesoje ir dešiniajame Dnipro krante atakuoja iš Krymo. Vėl iš okupuoto pusiasalio kilo „Iskander“ raketos.

Kol iš čia efektyviu šūvio nuotoliu kyla raketos žemė – žemė, dronai, aviacija, kalbėti apie Ukrainos pajėgų ir logistikos telkimą dešiniajame Dnipro krante ir desantinę operaciją į kairįjį krantą nėra itin realistiška, t.y. ukrainiečių placdarmų kairiajame krante išlaikymo tikslingumas kelia vis didesnių abejonių.

Ekspertai teigia negalintys pradžiuginti geromis žiniomis iš fronto – rusai įvairiose vietose sugebėjo pasistūmėti. Vertinant bendrai, tai lokalaus pobūdžio sėkmės, tačiau tendencija nėra gera.

Luhansko kryptis

Svatovė. Susidūrimai kontaktinėje linijoje kiek suaktyvėjo. Rusai ėmė atakuoti Ivanivką– Kyslivką, t. y., agresorius pabandė išlyginti sau naudinga linkme kontaktinę liniją aplink kelią Svatovė – Kupjanskas.

Būtent šiame ruože telkiasi rusų 47-os tankų divizijos vienetai, kurie pakeičia 18 – tą diviziją. Ukrainiečių šaltinių teigimų „naujokų“ pergrupavimas baigtas, tad, neatmestina, tai jų pirmos operacijos. Netrukus sektoriuje gali būti karšta.

Kremina. Tęsiasi susidūrimai Ternų – Jampolivkos ruože, ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Lysyčanskas. Sunkios kautynės visoje kontaktinėje linijoje, rusams pavyko išplėsti „niekieno“ teritoriją prie Veselės. Atsižvelgiant į mūšių intensyvumą ir dinamiką galima daryti prielaidą, kad agresorius jau ne tiek siekia pasigerinti taktinę situaciją prieš puolimą link Syversko, o vykdo puolimo operaciją su tikslu pasiekti Syverską.

Karas Ukrainoje

Tikėtina, tai jie daro nepaisant to, kad veiksmai Ternų – Jampolivkos ruože (tikėtina, operacijos Syversko link dalis) yra įstrigę. Ši aplinkybė ir pasiekti rezultatai (nežymus pasistūmėjimas Veselės ruože) leidžia viltis, kad ši operacija sužlugs.

Donecko kryptis

Bachmutas. Agresorius tęsia puolimą rytinėse Časiv Jaro prieigose, toliau pasistūmėti jam nepavyko. Ukrainos pajėgos stabdo priešą, taip pat neleidžia jam plėsti pozicijų aukštumose aplink Bohdanivką ir Ivanivskę.

Gynėjų padėtį komplikuoja itin aktyviai veikianti rusų aviacija. Atskirų šaltinių teigimu, agresorius dalį orlaivių perkėlė nuo Avdijivkos link Časiv Jaro, taip dar labiau padidindamas savo persvarą.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusų pajėgos stumiasi link Novokalinovės ir po truputį bando apeiti ne tik kaulu gerklėje buvusius Berdyčius, bet ir visą gynybinį rajoną.

Piečiau Ukrainos pajėgų 25 – oji desantininkų brigada atmušė net dvi dideles atakas (pirmoji – 15 šarvuotos technikos vienetų ir antroji – 10) ir neprileido rusų prie Umanskės. Kita vertus, rusai vis tiek sugebėjo kiek pasistūmėti „niekieno“ teritoriją ir įsitvirtino.

Centras. Agresorius užėmė Pervomaiskės likučius ir įsitvirtina visoje gyvenvietėje. Mūšiai už šią 2 tūkstančius gyventojų turėjusią gyvenvietę tęsėsi nuo 2023 m. vasario pabaigos. Rusai bando stumtis tolyn link Naitalovės. Neatmestina, kad tuo pačiu bus bandoma paremti savo vienetus, atakuojančius šiauriau (Umanskė) ir piečiau (Nevelskė).

Pietinis flangas. Tęsiasi sunkios kautynės Novomychailivkoje, situacija permaininga. Taip pat karšta pietinėse Kransnohorivkos prieigose. Rusai tęsia atakas, ukrainiečiai ginasi.

Zaporižios kryptis

Tradicinės lokalios kautynės Robotynės pleište bei prie Staromajorskės.

Pietų kryptis – be pakitimų.