Nespėjo nusėsti dulkės po ukrainiečių smūgio Luhanske, kai vakare Ukrainos pajėgos vėl raketomis smogė 60 km į pietryčius nuo šio miesto.

Į orą pakilo rusų karinis objektas Dovžlanske/Sverdlovske (apie 130 km nuo kontaktinės linijos).

Anot ekspertų, galima teigti, kad per gegužės mėnesį Ukrainos pajėgos intensyviai atakuoja Luhansko ir Donecko kryptims kritiškai svarbias logistines linijas Rovenkų – Dovžansko/Sverdlovsko – Krasnodono – Luhansko kvadrate.

Kaip žinoma, agresorius, aprūpindamas savo pajėgas kontaktinėje linijoje, pirmiausia remiasi geležinkeliais. Labai tikėtina, kad tokius smūgius įgalino JAV, JK ir Prancūzijos karinė parama (ATACMS, „Storm Shadow“, SCALP).

Rusai ir toliau „Šhahed“ dronais atakuoja Ukrainos civilinę ir karinę infrastruktūrą. Tikėtina todėl, kad ankstesni smūgiai Odesai, Mykolaivui, Chersonui iš Krasnodar srities nebuvo sėkmingi.

Agresorius rizikuoja – smūgiavo ir iš arčiau esančio Krymo. Iš 29 dronų numušti 28, tačiau Odesoje sprogimai buvo. Taip pat atakuotas ir Charkivo miestas. Čia šalia dronų rusai intensyviai naudoja aviaciją ir mėto KAB.

Charkivo kryptis

Lypciai. Sektoriuje ukrainiečiai išlaiko pozicijas, nors okupantai ir bando stumtis tolyn į pietus link miesto pakraščio. Agresorius pripažįsta, kad mieste ir jo apylinkėse Ukrainos gynėjai jaučiasi gana tvirtai – be vargo manevruoja vienetais ir telkia logistiką.

Vovčanskas. Vis daugiau patvirtinimų, kad rusai užiminėja „niekieno“ teritoriją šiaurinėje miesto dalyje, t. y., į šiaurę nuo Vovčos upės. Antroje dienos pusėje prasidėjo intensyvūs susidūrimai miesto centre, rusai greičiausiai bandė kirsti Vovčos upę.

Karas Ukrainoje

Taip pat agresorius išplėtė savo pozicijas vakariniame flange – vakariniame Doneco upės krante prie Buhruvatkos. Rusai iš esmės perėmė kalvas Buhruvatka – Starycja bei siekia perimti čia einančio kelio kontrolę.

Šis kelias labiau reikalingas rusams nei ukrainiečiams, nes veda iš Rusijos per Doneco upę link Vovčansko. Jį perėmęs agresorius galėtų lengviau užtikrinti savo pajėgų logistiką. Ji okupantams šiame operacijos etape yra labai komplikuota, kadangi kontaktinės linijos ruožas sąlyginai siauras, o ukrainiečiai vis geba rasti kaip atakuoti agresoriaus logistiką. Tai įrodo antradienio sėkmingas ukrainiečių smūgis dronais agresoriaus pajėgų logistiniame taške Voznesenovkoje (kelių susikirtimas už 13 km nuo kontaktinės linijos).

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Rusai bando perimti Žerebeco upės atkarpos kontrolę Berestovės – Stelmahivkos ruože. Šį kartą agresorius suintensyvino veiksmus piečiau bei sugebėjo nežymiai pasistūmėti.

Syverskas. Kaip ir galima buvo tikėtis, rusų informacija apie Bilohorivkos užėmimą nepasitvirtino. Gyvenvietė beveik visiškai sulyginta su žeme, mūšiai iš esmės vyksta dėl aukštumos esančios karjere. Tęsiasi mūšiai ir Rozdolivkos ruože.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Agresorius bando pajudėti rytiniame miesto pakraštyje. Čia ukrainiečiai išlaiko pozicijas. Tiesa, rusai užėmė „niekieno“ teritoriją Ivanivskės vakaruose, tačiau tai niekaip nepadeda agresoriui spręsti jo flangų problemos. Tiesa, aktyvėja okupantų atakos Klišijivkos – Kurdiumivkos ruože.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Sunkios kautynės vyksta šiaurėje (Novoaleksandrivka – Kalynovė – Oleksandropilis) bei vakaruose (Novopokrovskas – Umanskė). Šį kartą Ukrainos gynėjams pavyko išlaikyti pozicijas.

Centras. Kovinė rutina Netailovės – Nevelskės ruože, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Pietinis flangas. Mūšiai tęsiasi prie Paraskovijivkos, rimtas snukiadaužis fiksuojamas rytiniame jos pakraštyje. Kituose ruožuose taip pat tęsiasi mūšiai.

Zaporižios kryptis

Sunkios kautynės vyksta Robotynės pleište, ukrainiečiai neleidžia rusams toliau vystyti jų pastarosiomis dienomis pasiektos taktinės sėkmės.

Pietų kryptis

Be pakitimų. Agresorius socialiniuose tinkluose vėl dejuoja dėl neišspręstos ukrainiečių artilerijos, dronų ir EW viršenybės.