Abu politikai buvo patikėję, kad V. Janukovyčius gali atvesti Ukrainą į NATO. Kaip matyti, toks tikėjimas baigėsi visiškai priešingai lūkesčiams. O G. Kirkilas su DELFI pasidalijo prisiminimais, kaip V. Janukovyčius jam melavo į akis ir buvo pričiuptas jau kitą dieną. Ir toliau melavo.

Susitikime su G. Kirkilu buvo „stebėtinai atviras“

2006 m. V. Janukovyčiui tapus Ukrainos premjeru, Lietuvos Vyriausybės vadovas G. Kirkilas skubiai nutraukė savo atostogas ir išvyko į Kijevą. Iš Ukrainos sostinės jis parsivežė gausybę naujojo šalies premjero pažadų. Kaip paaiškėjo, bevaisių.

G. Kirkilo vizito Kijeve detalės aprašytos JAV ambasados Vilniuje dokumente, kurį paviešino „WikiLeaks“.

Anot dokumento, JAV diplomatus apie premjero vizito detales informavo Užsienio reikalų ministerijos Rytų Europos departamento vadovas Arūnas Vinčiūnas.

„Vinčiūnas mums sakė, kad Janukovyčius buvo stebėtinai „atviras“ dėl Ukrainos kelio į gilesnę integraciją su NATO. Janukovyčius sakė, kad Ukraina dabar nėra pasirengusi (narystei – DELFI) NATO, o referendumas dėl NATO žlugtų. Vis dėlto Janukovyčius nerodė pasipriešinimo Ukrainos siekiui sudaryti stojimo veiksmų planą ar ankstesniam ar vėlesniam įstojimui į NATO“, - rašoma „WikiLeaks“ dokumente.

JAV diplomatai esą taip pat informuoja, kad V. Janukovyčius nuolat kartojo, jog Ukrainai būtina viešųjų ryšių kampanija, kuri žmones geriau nuteiktų glaudesnių šalies santykių su NATO atžvilgiu. Čia Lietuvos pusė esą pasiūlė savo pagalbą, o V. Janukovyčius parodė esąs nusiteikęs ją priimti.

Anot dokumento, premjero kėdę tada užėmęs V. Janukovyčius nepamiršo ir verslo reikalų. Jis rūpinosi Ukrainos karinės pramonės ateitimi – esą būtų puiku, jei Ukrainos ginkluotės tiekėjai galėtų bendadarbiauti su NATO šalis aprūpinančiais gamintojais.

„WikiLeaks“ dokumente taip pat teigiama, kad V. Janukovyčius ne taip šiltai atsiliepė apie Ukrainos suartėjimą su Europos Sąjunga (ES). Esą tuometis Ukrainos premjeras tvirtino, kad daugelyje narystės ES siekiančių šalių „Euro-euforija“ privedė prie klaidingų politinių sprendimų. Regis, čia V. Janukovyčius buvo pakankamai atviras – ką patvirtina ir jo sprendimas pernai lapkritį Vilniuje nepasirašyti Ukrainos ir ES Asociacios sutarties. Sprendimas, kuris galiausiai išvertė V. Janukovyčių iš prezidento kėdės.

Be to, A. Vinčiūnas JAV diplomatams esą taip pat perdavė blogą žinią – V. Janukovyčiaus priešišką nusiteikimą galimos Ukrainos narystės Pasaulio prekybos organizacijoje atžvilgiu.

V. Adamkui V. Janukovyčius buvo didžiausia viltis?

Dar viename dokumente, „WikiLeaks“ duomenimis, iš JAV ambasados Vilniuje iškeliavusiame 2006 m. lapkričio 16 d., aprašomos viltys, kurias su V. Janukovyčiumi siejo prezidentas V. Adamkus.

Apie prezidento požiūrį į V. Janukovyčių, anot dokumento, JAV diplomatus informavo Renatas Norkus – tuometis Krašto apsaugos ministerijos sekretorius ir dabartinis Lietuvos ambasadorius Maskvoje. Dokumente perteikti R. Norkaus žodžiai, kuriais jis esą aprašė V. Adamkaus pokalbį su tuomečiu NATO generaliniu sekretoriumi.

„Prezidentas Adamkus NATO generaliniam sekretoriui Jaapui de Hoopui Schefferiui per pastarojo (…) lapkričio 10 d. vizitą Vilniuje sakė, kad Janykovyčius galėtų būti tas, kuris galiausiai nuves Ukrainą į NATO“, - rašoma dokumente.

Tokią savo poziciją V. Adamkus esą argumentavo tuo, kad V. Janukovyčius neatrodo kaip potencialus narystės NATO šalininkas, tačiau jis buvo „geriausioje pozicijoje konsoliduoti nuomones dėl pritarimo narystei NATO“.

G. Kirkilas: jis nuolat meluodavo

„WikiLeaks“ dokumentai atspindi žodžius, kuriuos V. Janukovyčius žarstė Lietuvos vadovams. Tai DELFI patvirtino ekspremjeras G. Kirkilas.

„Taip. Tuo metu jie taip kalbėjo. (…) Jisai susitikime su manimi aiškiai ir tvirtai deklaravo, kad jie ir toliau eis euroatlantinės integracijos keliu“, - kalbėjo dabartinis Seimo vicepirmininkas.

Gediminas Kirkilas
G. Kirkilo žodžiais, V. Janukovyčius aiškino esąs provakarietiškas, bet negalįs to rodyti savo rinkėjams. „Jis net pabrėždavo: „Jeigu aš esu remiamas Rytų Ukrainos, aš esu prieš euroatlantinę integraciją – čia netiesa, yra priešingai“. Ir taip toliau“, - teigė ekspremjeras.

Pasak jo, V. Janukovyčius jau to paties 2006 m. vizito Kijeve metu sublizgėjo politiniu blefu – pasirodo, Ukrainos lyderis Lietuvos premjerą maustė, apsimesdamas, kad nedelsiant sprendžia mūsų šaliai aktualų klausimą.

„2006 m. pirmą kartą suabejojau. Mes (susitikime su V. Janukovyčiumi – DELFI) kėlėme ir dvišalius klausimus. Ir tada buvo iškilęs labai rimtas klausimas dėl mūsų traukinio, kuris iš Turkijos pro Odesą, per Ukrainą – „Vikingo“. Pasakiau, kokios yra problemos, kad yra didelė korupcija Odesos muitinėje. Jis tuoj nuėjęs pakėlė ragelį ir griežtai pasakė, kaip supratau, tam muitinės vadovui, kad reikia viską sutvarkyti su Lietuva, kad viskas turi būti gerai, kad neužlaikytų traukinių“, - prisiminė G. Kirkilas.

V. Janukovyčiaus melagystė, anot jo, išaiškėjo jau kitą dieną. „O kitą dieną aš važiavau į Odesą. Atvažiavau į Odesą ir paklausiau to muitinės viršininko – sakau, su juo premjeras neseniai kalbėjo. Jis labai nustebo. Sako: „Negali būti – aš jau kelis mėnesius nekalbėjau su premjeru“, - sakė G. Kirkilas.

Įtarimus dėl apsimestinio V. Janukovyčiaus skambučio patvirtino ir tolesnis „Vikingo“ likimas – padėtis Odesos muitinėje liko iš esmės nepakitusi.

„Buvo ir kitų klausimų. Buvo mūsų investuotojų klausimų, kuriuos mes kėlėme. Irgi buvo V. Janukovyčiaus pažadėta, kad viskas bus greit išspręsta. Bet iš tikrųjų – nebuvo“, - pridūrė ekspremjeras.

G. Kirkilas teigė pasimokęs iš V. Janukovyčiaus melagingų pažadų – esą pernai, kai Ukrainos prezidentas garsiai žadėjo pasirašyti Asociacijos sutartį su ES, taip pat kirbėjo nuojauta, kad tai eilinė melagystė.

„Abejojau, ar V. Janukovyčius iš tikrųjų ruošiasi pasirašyti. Bet oficialiai kalbėti negalėjau – čia buvo tiktai nuojautos. Gali nujausti, gali nenujausti, bet negali to kalbėti“, - sakė socdemas.

Gyvas paradoksas: turtais apsikrovęs V. Pšonka postringavo apie kovą su korupcija

Anot politiko, jis su V. Adamkumi buvo ne vieninteliai, kuriems į akis melavo Ukrainos elitas. Esą Lietuvoje viešintis kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis ne mažiau atvirų melagysčių girdėjo iš Viktoro Pšonkos – buvusio Ukrainos generalinio prokuroro, kuris savo namuose prikaupė niekaip su atlyginimu nesutampančius turtus.

„Prezidentas A. Kwasniewskis, su kuriuo buvome susitikę, irgi apie tai kalbėjo. Jis sakė apie dešimt kartų susitikęs su buvusiu Ukrainos generaliniu prokuroru, kuris daugiausiai kalbėjo apie skaidrumą, kovą su korupcija ir pan. O dabar matome, koks jis buvo pats“, - sakė G. Kirkilas.

A. Kwasniewskio ir G. Kirkilo nuomonės apie V. Janukovyčiaus polinkį į politines melagystes sutampa. „Prezidentas A. Kwasniewskis sakė, jis meluodavo ir ten, kur reikia, ir apskritai visada“, - teigė politikas.

Pasak jo, V. Janukovyčius ir jo aplinka aiškiai parodė, kad ES be reikalo puoselėjo „iliuzijas“ Ukrainos vadovų atžvilgiu.

„Jiems (ES diplomatams – DELFI) sunku įsivaizduoti, kad galima taip akivaizdžiai meluoti pačiame aukščiausiame lygyje. (…) Kada kalba aukščiausiame lygyje su tokiu įsitikinimu, labai sunku nepatikėti“, - teigė G. Kirkilas.

Paklaustas, ar V. Janukovyčius buvo panašus į patologinį melagį, buvęs premjeras tokios galimybės neatmetė. „Kažkas panašaus“, - reziumavo G. Kirkilas.

N. Maliukevičius: tai parodo V. Janukovyčiaus blefus

Politologas Nerijus Maliukevičius DELFI teigė, jog visiškai tikėtina, kad Lietuvos lyderiai buvo apžaisti savotiškoje geopolitinio pokerio partijoje, kur V. Janukovyčius blefuodavo nuolat.

„Ironizuojant, galiu sakyti, kad gal pas mūsų prezidentą buvo tiek toliaregiška perspektyva, kad jis įžvelgė V. Janukovyčiaus pokerio partiją, kuri jam pačiam nenusiseks, bet galiausiai atves Ukrainą į NATO“, - apie „WikiLeaks“ dokumente cituojamą V. Adamkaus nuomonę pusiau juokais kalbėjo N. Maliukevičius.

Pašnekovo žodžiais, Vakarai nuolat bandė Ukrainoje rasti „sprendimų priėmėjus“, ir galbūt tai privertė tiek Lietuvos, tiek kitų šalių politikus užkibti ant V. Janukovyčiaus meškerės.

„Akivaizdu, kad V. Janukovyčius „šuleravo“. Nemanau, kad mes vieni buvome taip sukiojami aplink pirštą šito buvusio nusikaltėlio“, - sakė N. Maliukevičius.

Pasak jo, politikams tikriausiai yra „gėda ir nepatogu“ dabar, kai galutinai paaiškėjo, kad V. Janukovyčius juos metų metus maitino tuščiais pažadais. O tarp susigėdusių galėtų būti ir tie, kurie dar pernai lapkritį tikėjo, kad į Vilnių atvykęs V. Janukovyčius pasirašys ES ir Ukrainos Asociacijos sutartį.

„Ir Vakaruose daug kas dėjo vilčių ir su juo šnekėjo kaip su rimtu sprendimų priėmėju tikėdamiesi, kad jis įgyvendins tai, ką žada. Bet, matyt, nelabai suprato, kad jis bus tas, kuris visus apgaus ir paliks be nieko“, - sakė N. Maliukevičius.

Anot politologo, V. Janukovyčius savo nuolatiniais blefais įkyrėjo ir Vladimirui Putinui.

„Rusijoje į jį reaguojama lygiai taip pat. Yra sprendimas V. Janukovyčiui suteikti prieglobstį, bet, matyt, pats V. Putinas neturi kur dingti – savo projektą reikia kažkaip priglausti“, - teigė N. Maliukevičius.

Pasak jo, V. Janukovyčius – toli gražu ne vienintelis valstybės vadovas, maustęs kitas šalis, jų diplomatus ir net lyderius. Esą yra daugybė medžiagos apie tai, kaip be reikalo pasitikėta, tarkim, arabų šalių diktatoriais – pavyzdžiui, Muammaru Gaddafi.