Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius tikina, kad visų pirma tai esą rodo STT apolitiškumą – jos nesirenka objektų pagal politines pažiūras, kažkieno pavedimu ar nurodymu, o remiasi turima informacija, kurią arba patvirtina, arba paneigia:

„STT dirba, vadovaudamasi jai suteiktais įgaliojimais, iliustruodama,kad yra nepriklausoma ikiteisminio tyrimo įstaiga, ir niekas iš politikų nedaro jai neteisėto poveikio. Mūsų rinkimai tapo ne idėjų konkurencija, o savotiškų šou konkurencija. Todėl ir matome šokančius, dainuojančius ar kitaip rinkėjus linksminančius politikus.

O tam šou, turbūt, reikalingi neskaidrūs pinigai. Ketverius metus Seime nieko neveiki, o kadencijai baigiantis, ieškai papildomų neteisėtų asignavimų.

Jeigu kalbame apie šį laikotarpį – apie 10 sulaikytų politikų ar apie 57 valstybės pareigūnus, kurie 2015 metais teismuose buvo pripažinti kaltais, tai nėra ta kritinė masė. Tais metais 85 proc. baigtų tyrimų buvo išnagrinėta teismuose“, - „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ sakė V. Gailius.

Anot parlamentaro vienintelė problema - sankcijos. Korupcinėse bylose skirtos baudos sudarė tik 17 proc. nuo maksimalios galimos baudos:

„Realus laisvė atėmimas nebuvo taikomas. Išnagrinėtose bylose figūravo ir apskrities viršininkas, merai, vicemerai, administracijų direktoriai, pataisos namų vadovai. Nesu už realų laisvės atėmimą, bet korupcinėse bylose turi būti taikomos realios baudos, nes čia keliamas tikslas patraukti tokius asmenis iš viešojo sektoriaus“, - kalbėjo V. Gailius.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais - penktadieniais 9.10 val.