Urna su palaikais vidurdienį buvo sutikta Vilniaus oro uoste, iš ten pervežama į Kauną, kur sekmadienį numatoma laidotuvių ceremonija.

"Mes, kaip tauta, turime įvertinti mūsų Laikinosios vyriausybės pastangas atkurti valstybės nepriklausomybę. Man keista, kad nesant oficialių įrodymų bandoma tapatinti gerb. Ambrazevičių - Brazaitį su pronaciška veikla", - BNS sakė meras.

A.Kupčinskas priminęs kritikams, tarp jų Izraelio ambasadorei, kad atlikus tyrimą JAV Kongrese J.Brazaičiui nebuvo pateikta jokių kaltinimų.

"JAV Kongreso pakomitetis 1974 metais nutraukė tyrimą ir nesikreipė į teismines institucijas, nerado įrodymų, kad Laikinosios vyriausybės veikla buvo kaip nors susijusi su pronaciška veikla", - kalbėjo meras.

"Aišku, didesnės valstybės bando savaip perrašyti istoriją. Pats J.Brazaitis taip pat nukentėjo tiek nuo nacių, tiek nuo sovietų agresijos. Lietuvos valstybei skleisti savo autentišką istoriją yra gana sudėtinga", - teigė A.Kupčinskas.

Pasak jo, kritikai dažnai remiasi "tik kategoriškai vertinimais kažkokiuose leidiniuose, bet oficialių dokumentų nėra".

Lietuvos žydų bendruomenė ketvirtadienį pareiškė, kad ją įskaudino "iškilmės, kurio lydi šio kontroversiškai vertinamo politiko perlaidojimo ceremoniją".

"Šis veikėjas yra sietinas su marionetinės Lietuvos laikinosios vyriausybės veikla, su nacistiniam režimui įsiteikiančiais represyviais ir diskriminuojančiais įstatymais, taip pat ir su žydų žudynes kurstančiais Lietuvos aktyvistų fronto atsišaukimais, sukuriančiais atmosferą barbariškam minios "teisingumui" vykdyti", - sakoma pareiškime.

"Oficialiai pagerbiant tokias asmenybes, iškreipiamos Lietuvos Holokausto švietimo programos ir jose pateikiama istorinė tiesa. Mūsų manymu, tai kompromituoja šiuolaikinę Lietuvą. Mums liūdna ir tenka apgailestauti, kad Lietuvos valstybė išreiškė tokią nepagarbą čia nužudytiems ir Holokaustą išgyvenusiems jos piliečiams – žydams", - teigia Lietuvos žydų bendruomenė.

1974 metais JAV miręs ir ten palaidotas J.Brazaitis 1940-1941 metais buvo vienas iš antisovietinio pasipriešinimo ir Lietuvių aktyvistų fronto vadovų.

1941 metų birželio - rugpjūčio mėnesiais jis vadovavo Lietuvos laikinajai vyriausybei, kuri buvo paskelbta po Birželio sukilimo. Vėliau jis buvo aktyvus neginkluoto antinacinio pasipriešinimo dalyvis.

Iki karo jis turėjo Ambrazevičiaus pavardę, bet vengdamas suėmimo pakeitė į Brazaičio, o 1944 metais, artėjant antrajai sovietų okupacijai, pasitraukė į Vokietiją, 1951-aisiais persikėlė į Jungtines Valstijas.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1941-1944 metais naciai ir jų kolaborantai išžudė daugiau nei 90 proc. iš daugiau nei 200 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų.