„Ši sistema yra labai paprasta ir aiški: ateina žmogus į rinkimų apylinkę, pasiima sąrašus, iš visų jų išsirenka vieną asmenybę, nesvarbu, ar tai nepartinis, nepriklausomas kandidatas, ar priklausantis kokiai nors partijai, ir už jį balsuoja. Ir jeigu ta asmenybė pakankamai populiari yra, ir kiti žmonės balsuoja, jinai tiesiog išrenkama į Seimą“, – sakė J. Bernatonis.

Teisingumo ministras atmetė kritiką, kad jo siūlymai Lietuvoje sustiprintų tėvonijas.

„Mes dabar turime tiesiogiai pririštą mandatą, ir kai jūs minėjote, kad tai primena sovietmetį, tai taip, iš tiesų LTSR Aukščiausioji Taryba ir mūsų Atkuriamasis Seimas buvo renkamas pagal vienmandates apygardas konkrečios teritorijos žmonių. Tas išrinktas žmogus buvo atskaitingas ir netgi atšaukimo mechanizmai buvo tuomet. Bet pagal mūsų Konstituciją mandatas yra laisvas ir parlamentas visų pirma turi rūpintis visos valstybės interesais ir reikalais, neskaidyti jos į tėvonijas. Renkant tokiose sustambintose daugiamandatėse apygardose tas pririšimas prie konkrečios teritorijos yra mažesnis negu dabar“, – „Žinių radijui“ sakė J. Bernatonis.

Teisingumo ministro siūlyme numatyta, kad Seimo nariai būtų renkami 10 rinkimų apygardų, suskirstytų pagal apskritis. Kiekvienoje jų partijos keltų savo atskirus sąrašus, o rinkėjas balsuotų už vieną pasirinktą politiką. Kiekvienoje apskrityje, pagal gyventojų skaičių, būtų išrinktas skirtingas Seimo narių skaičius.

„Žinių radijo“ laida „Aktualusis interviu“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.