„Šiandien pasaulis tapo kitoks, ir suvokti tam dar reikės laiko. Gali būti, kad jis dar nesibaigė. Tai gali tapti geopolitine katastrofa. Aš, iš karto pasakysiu, kad tai nėra beviltiška. Ir Lietuvos užsienio politika turėtų permąstyti realijas, ir veikti dar stipriau ir su didesniu sutarimu“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo A. Januška.

Signataras apgailestautų, jei šios krizės kontekste kas nors Lietuvoje bandytų nuvertinti Jungtinių Valstijų (JAV) vaidmenį.

„Apgailestaučiau, kai Lietuvoje jau kažkas džiūgauja ir net šaiposi, kad „matote, kokia ta Jūsų Amerika“, bet čia – ne kažkieno Amerika. Čia yra mūsų Amerika. Ant JAV laikosi visa liberalios demokratijos tvarka, ir visa Vakarų civilizacija, NATO laikosi ant JAV galios.

Žinoma, yra pasitikėjimo problema, ar iš viso demokratinės valstybės gali taip ilgai kovoti? Toks pasitraukimas (vizualiai gana katastrofiškas pasitraukimas) yra populiarus šiandien JAV vidaus politikoje, ir tai yra problema“, – teigė A. Januška.

Lietuvai yra trumpalaikė problema ir ilguoju laikotarpiu

Pasak signataro, iš viso to, kas vyksta Afganistane, Lietuvai yra trumpalaikė problema ir ilguoju laikotarpiu.

„Artimuoju laiku tai pavojinga, kad mes galime būti pamiršti. O mums negerai būti pamirštiems su dabar dirbtinai sukelta migrantų problema ir kol kas sėkminga atstūmimo politika, kurią mes vykdome. Plius neaišku, ar nepadidės sąmoningas noras nukreipti dar papildomai migrantų iš Afganistano.

O ilgalaikė problema yra tai, kiek JAV liks įsitraukusi į ES reikalus, kiek jai rūpės Rusija, ar ji bus palikta Europai, ar bus ruošiamasi tik vienai kovai su Kinija. Todėl padėtis nėra beviltiška, bet Lietuvos užsienio politikos laukia nauji rimti iššūkiai. Reikia daug ką permąstyti ir dirbti stipriau“, – teigė A. Januška.

Svarstant migrantų klausimą teks atsižvelgti į situaciją

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausias patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius laidoje teigė, kad šiuo metu turime truputį daugiau kaip 80 į Lietuvą, neteisėtai kirtus sieną, atvykusių afganistaniečių.

„Jų prašymai dėl pabėgėlio statuso suteikimo turėtų būti vertinami atsižvelgiant į dabartinį įvykių kontekstą“, – sakė D. Kuliešius.

Pasak patarėjo, tai, kaip susiklostė įvykiai šį savaitgalį, nebuvo prognozuota.

„Tai kelia iššūkius visam pasaulio saugumui – dėl galimų migracijos bangų augimo, dėl ten likusių žmonių saugumo, kadangi ne visi sąjungininkams dirbę asmenys spėjo laiku evakuotis. Todėl šitas laikotarpis ypatingai svarbus tam, kad būtų dedamos pastangos, kad valdžios perėjimas būtų maksimaliai taikus, kad būtų užtikrinamas (ypač moterų ir vaikų) saugumas“, – kalbėjo D. Kuliešius.

JK: tai yra tarptautinės bendruomenės nesėkmė

Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai antradienį vaizdo ryšiu rengia derybas dėl padėties Afganistane, Europos valstybėms skubant evakuoti savo darbuotojus iš tos šalies, naujienų agentūrai AFP pranešė diplomatai, rašė BNS.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as (Benas Volesas) teigė, kad Talibano įsigalėjimas Afganistane yra „tarptautinės bendrijos nesėkmė“.

Jo nuomone, Vakarų darbas Afganistane liko nebaigtas.

„Visi žinome, kad Afganistano [klausimas] nebaigtas. Tai neišspręsta problema... ir pasauliui reikia padėti ją [spręsti]", – BBC televizijai sakė jis.

Šis buvęs britų armijos karininkas praėjusią savaitę sakė, kad JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasiekė „prastą susitarimą“ su islamistų kovotojais, sudariusį sąlygas jiems sugrįžti.

Tuo metu Irano naujasis ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) pirmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų „pralaimėjimas“ Afganistane turi atnešti tvarią taiką kaimyninėje karo nualintoje valstybėje.

Kinija pirmadienį pareiškė esanti pasirengusi palaikyti „draugiškus santykius“ su Talibanu.

Rusijos ambasadorius Afganistane antradienį Kabule susitiks su Talibano atstovais, pranešė rusų užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Zamiras Kabulovas.

Pastaraisiais metais Rusija siekė užmegzti ryšį su Talibanu ir kelis kartus, vėliausiai – praėjusį mėnesį, priėmė talibų atstovus Maskvoje.

Sekmadienį Talibanas apsupo Kabulą – paskutinį šalies didmiestį, kuri tuomet kontroliavo Afganistano vyriausybė. Artėjant vakarui kovotojai įžengė į sostinę ir dabar visiškai ją kontroliuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (611)